Το BBC μέσα στις σχολικές καταλήψεις

11:14 1/10/2013 - Πηγή: AEK365

Μέσα στις σχολικές καταλήψεις βρέθηκε η κάμερα του BBC, παίρνοντας δηλώσεις από μαθητές τους οποίους ρωτά για τον τρόπο με τον οποίο έχει δράσει η οικονομική κρίση στον τομέα της εκπαίδευσης και τις μελλοντικές τους κινητοποιήσεις.
«Οι δραστικές δημόσιες περικοπές στην Ελλάδα, έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης. Με τους δασκάλους και τους μαθητές να παίρνουν τώρα απευθείας δράση,

μερικά πανεπιστήμια προειδοποιούν πως μπορεί να χαθεί ένα ολόκληρο εξάμηνο», αναφέρει το BBC.
«Η Δευτέρα δεν ήταν μια κανονική σχολική ημέρα για τον 17χρονo Ενέα Τόλα, γιο Αλβανών μεταναστών. Στις 6 το πρωί, ο Ενέα και άλλοι μαθητές πήδηξαν τον φράχτη του σχολείου και κλείδωσαν τις πόρτες. Ειδοποίησαν τον διευθυντή πως οι μαθητές είχαν κάνει κατάληψη στο σχολείο τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. ''Ο κύριος στόχος μας είναι να δείξουμε την αλληλεγγύης μας στους καθηγητές μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να κάνουν απεργία επ' αόριστον'', λέει ο Ενέα. ''Είναι ο μόνος τρόπος να ακουστούμε''».
Στο σχολείο του Ενέα, δεν επιτρέπονται εξωσχολικοί, σημειώνει το BBC. «Μερικοί μαθητές φρουρούν την κύρια είσοδο, ενώ 10 με 15 άλλοι μαθητές περνούν το βράδυ εκεί μετατρέποντας τα θρανία τους σε κρεβάτια. Σε μια τάξη, ένα κορίτσι σφουγγαρίζει το πάτωμα. ''Ηρθατε την ημέρα καθαρισμού. Δεν θέλουμε να δικαιώσουμε όσους μας κατηγορούν ότι βανδαλίζουμε τα σχολεία. Εχουμε επηρεαστεί πολύ σοβαρά από την κρίση. Την περασμένη χρονιά, πολλοί από τους φίλους μας λιποθυμούσαν από τον υποσιτισμό. Δεν μπορούμε να κάτσουμε ήσυχοι».
«Την ίδια ημέρα, εκατοντάδες μαθητές σε όλη τη χώρα έκαναν, ή προετοίμαζαν να κάνουν καταλήψεις. Μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, πάνω από 100 Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη. Οι μαθητές πήραν τη σκυτάλη από τους καθηγητές οι οποίοι είχαν αρχίσει επαναλαμβανόμενες απεργίες λίγες ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς», αναφέρει το BBC.
Οι αντιδράσεις των γονέων
Παράλληλα, το BBC αναφέρεται και στις αντιδράσεις των γονέων, πολλοί εκ των οποίων είναι δυσαρεστημένοι με τις καταλήψεις και φοβούνται πως τα παιδιά «μαθαίνουν τα λάθος πράγματα».
«Πρώτα ήταν οι απεργίες, μετά οι καταλήψεις, σύντομα θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Μην εκπλαγεί κανείς γιατί η εκπαίδευση μας είναι τέτοιο χάλι», λέει στο BBC η μητέρα ενός 16χρονου κοριτσιού
Τι λένε οι καθηγητές
«Πολλοί καθηγητές ωστόσο, πιστεύουν πως η αναταραχή είναι φυσική συνέπεια των πολιτικών λιτότητας που έχει επιβάλλει η Τρόικα», σημειώνει το αγγλικό κανάλι και παραθέτει τις δηλώσεις μιας καθηγήτριας από την Αλεξάνδρεια της Βόρειας Ελλάδα: «Εχουμε υποστεί δραματικές περικοπές. Μετά από 14 χρόνια εργασίας, ο μισθός μου έχει μειωθεί από τα 1.400 στα 950 ευρώ. Αλλά δεν μαχόμαστε για τα λεφτά ή τα προνόμια όπως υποστηρίζουν πολλοί Ελληνες. Παλεύουμε για την εκπαίδευση», υποστηρίζει.

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα