Το πρωί της Παρασκευής η έκλειψη ηλίου, ορατή και στην Ελλάδα

22:14 19/3/2015 - Πηγή: AEK365

Μετά από αρκετά χρόνια θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και στην Ελλάδα μια έκλειψη ηλίου, έστω και μερική.

Αύριο, Παρασκευή 20 Μαρτίου η σκιά της Σελήνης θα σκεπάσει εντελώς τον Ήλιο.

Η έκλειψη θα γίνει ορατή ως ολική μόνο σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και διασταυρώνεται μόνο με δύο μάζες ξηράς, τις Φερόες Νήσους

ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

Στις περιοχές αυτές, οι κάτοικοι θα απολαύσουν δύο μέχρι δυόμισι λεπτά ολικότητας, αναφέρει η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας.

Ωστόσο, στην Ευρώπη, τη Γροιλανδία, τη Νέα Γη στον Καναδά, τη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία, η έκλειψη θα γίνει μερικώς ορατή όμως ακόμα κι έτσι θα είναι εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με τον «υπολογιστή εκλείψεων» του TimeAndDate.com, στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.40. Θα φτάσει την κορύφωση της περίπου στις 11.45 (11.44 στην Αθήνα, 11.46 στη Θεσσαλονίκη) και θα λήξει γύρω στις 12.50.

Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά περίπου 30%.

Φόβος για ενεργειακό μπλακ άουτ

Πάντως, οι εταιρείες ενέργειας σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για ενδεχόμενα μπλακάουτ καθώς η σκιά της Σελήνης θα καλύψει τα ηλιακά πάρκα και θα ρίξει απότομα την παραγωγή.

«Η έκλειψη αυτή θα αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου δοκιμή για το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (Entso-e).

«Ηλιακές εκλείψεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο με την αύξηση των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων τα τελευταία χρόνια, ο κίνδυνος επεισοδίων θα μπορούσε να είναι σοβαρός χωρίς τη λήψη αντίμετρων» προειδοποίησε.

Προσοχή στα selfies!

Από την άλλη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα απρόσεκτα selfies στη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης το μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια όρασης.

Η εικόνα της έκλειψης στην οθόνη του κινητού δεν είναι επικίνδυνη, αφού η συσκευή δεν μπορεί να εκπέμψει τόσο έντονο φως ώστε να κάψει τον αμφιβληστροειδή. Ο χρήστης, όμως, κινδυνεύει να κοιτάξει απευθείας τον ήλιο καθώς ρυθμίζει την πόζα και το κάδρο της φωτογραφίας, επισήμανε ο Ντάνιελ Χάρντιμαν-ΜακΚάρτνεϊ, κλινικός σύμβουλος του βρετανικού Κολεγίου Οπτομετρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα