Βράζει η Κριμαία

11:53 27/2/2014 - Πηγή: AEK365

Στην Κριμαία έχει μεταφερθεί η ένταση μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς. Ένοπλοι, όπως φαίνεται από το φιλορωσικό τμήμα του ουκρανικού πληθυσμού, κατέλαβαν τα κτίρια της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης.

Σε ετοιμότητα μάχης τα ρωσικά αεροσκάφη, ενώ στη μεθόριο βρίσκονται σε επιφυλακή Ρώσοι στρατιώτες. Ο μεταβατικός ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε πως οι ρωσικές δυνάμεις στη Σεβαστούπολη πρέπει να μείνουν εντός της ναυτικής βάσης, και οποιαδήποτε κίνηση εκτός του χώρου «θα εκληφθεί ως πράξη

επίθεσης».

Η ουκρανική αστυνομία τέθηκε σε υψηλό συναγερμό ενώπιον της κατάληψης του Κοινοβουλίου στην Κριμαία, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αναφορές μιλούν για περίπου 60 ενόπλους που εισέβαλαν στα δύο κτίρια, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι στα δύο κτίρια κυματίζει η ρωσική σημαία. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες και πορτοκαλί κορδέλες (σύμβολο της νίκης της Ρωσίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο) και ανέβασαν πανό που έγραφε «η Κριμαία είναι Ρωσία».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία», λέγοντας πως η κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία έγινε από «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές». Δόθηκε διαταγή να ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε αργά την Πέμπτη πως «έθεσε σε ετοιμότητα μάχης τα μαχητικά της στα δυτικά σύνορα», όπως μεταδίδει το Interfax. Τα αεροσκάφη έχουν ξεκινήσει περιπολίες, προστίθεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα