Ξεκίνησαν οι δηλώσεις Μέρκελ-Σαμαρά

16:13 9/10/2012 - Πηγή: AEK365

Στις 16.00 ξεκίνησε η κοινή συνέντευξη τύπου του Αντώνη Σαμαρά και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Πρώτος μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς:

«Υποδέχομαι σήμερα μία φίλη. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνομιλούμε. Πάντα κυριαρχούσε η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα.

Είπα στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα

είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Είπα στην καγκελάριο ότι ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ.

Η καγκελάριος έδειξε κατανόηση και σεβασμό. Συζητήσαμε πώς μπορεί να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι ο ελληνικός λαός έχει αλλάξει σελίδα.

Η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Η καγκελάριος το υποστηρίζει αυτό και η επίσκεψή της στην Αθήνα το αποδεικνύει. Kατανόησε την ανάγκη να πάρουν τέλος σύντομα οι θυσίες του ελληνικού λαού. Εγώ υπογράμμισα ότι η επιτυχία της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση, θα καταγραφεί ως επιτυχία της Ευρώπης».

Από την άλλη η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε:

«Ήρθα στην Αθήνα ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήρθα εδώ με τη βαθιά πεποίθηση ότι η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου.

Αξίζει τον κόπο να ολοκληρώσει την πορεία της η Ελλάδα, γιατί αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δραματικά.

Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα. Η Ελλάδα και η Γερμανία θα συνεργαστούν. Δεν είμαστε βέβαια οι εκπρόσωποι της τρόικας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ώθηση στα διμερή μας θέματα.

Θα στηρίξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση σε κεφάλαια της Τράπεζας Επενδύσεων και θέλουμε τον Νοέμβριο να συμφωνήσουμε την μακροχρόνια προοπτική και να δούμε ποια διορθωτικά μέσα μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα. Το πρωταρχικό έλλειμμα μειώθηκε από το -10% στο -2%. Αυτό μας δείχνει ότι πολλά έχουν επιτευχθεί. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτός η πορεία άξιζε τον κόπο ».

Keywords
Τυχαία Θέματα