Ξεβράκωμα μέσα στο τηγάνι (VIDEO+ΦΩΤΟ)

08:01 26/2/2015 - Πηγή: AEK365

Από τις νίκες που πέτυχε η ΑΕΚ σε βάρος του Ολυμπιακού στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας Κόκκαλη, η πιο ηδονική και η πιο λεβέντικη ήταν αυτή στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου του 1997 στο Καραϊσκάκη, το 1-0 με το γκολ του Ντέμη Νικολαϊδη. Ηταν η τρίτη νίκη επί του πρωτοπόρου της βαθμολογίας (και μετέπειτα... διορισμένου πρωταθλητή) μέσα σε ενάμιση μήνα, αφού είχαν προηγηθεί αυτές στη

Νέα Φιλαδέλφεια για το πρωτάθλημα με 2-0 και για το Κύπελλο με 2-1.
Η δεύτερη, όμως, είχε ανάψει τα αίματα. Η ελεεινή διαιτησία του Παπαδάκου και του βοηθού του Δημητρόπουλου (ναι, ο... γνωστός) είχε εξοργίσει τους οπαδούς της ΑΕΚ αλλά κυρίως τους παίκτες και το επιτελείο της ομάδας, η οποία είχε τελειώσει τον αγώνα με εννέα παίκτες λόγω άδικων αποβολών του Μιχάλη Βλάχου και του Ντανιέλ Μπατίστα. Το γκολ του Αλεξανδρή στις καθυστερήσεις και οι προκλητικοί πανηγυρισμοί της αποστολής των φιλοξενουμένων προκάλεσαν ένταση μέσα στα αποδυτήρια και από εκεί είχε ανοίξει μία «βεντέτα» που ήταν ό,τι έπρεπε για την επικοινωνιακή πολιτική του Ολυμπιακού εν όψει της ρεβάνς στο Καραϊσκάκη.
Στις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν, η πλευρά του Ολυμπιακού «δούλεψε» το κλίμα όπως μόνο αυτή ξέρει. Ακόμα και τα τηλέφωνα των ρεπόρτερ της ΑΕΚ είχαν βρει οι συνδεσμίτες και οι μπράβοι τους και τους απειλούσαν να μην πάνε στο Φάληρο. Ενας εξ αυτών μάλιστα, ο Ανδρέας Δημάτος, είχε δεχθεί επίθεση από οπαδούς του Ολυμπιακού έξω από το γήπεδο μετά τον αγώνα.
Αλλά και η ΑΕΚ δεν είχε πάει μόνη της εκεί. Της αντιστοιχούσαν 8.898 εισιτήρια και τα διέθεσε σχεδόν όλα! Είναι χαρακτηριστικό το φλάιερ που είχε ρίξει η Original στη Νέα Φιλαδέλφεια τρεις μέρες νωρίτερα με τον αριθμό των εισιτηρίων της ΑΕΚ και με τη φράση-σύνθημα «ούτε ένα πίσω».
Η παρουσία του λαού της ΑΕΚ στο γνωστό πέταλο του Σταδίου Καραϊσκάκη ήταν συγκλονιστική. Μέσα σε ένα γήπεδο που έβραζε από μίσος και κόμπλεξ για τη μοναδική ομάδα που αντιστεκόταν στη λαίλαπα της «παράγκας», η ΑΕΚ και ο κόσμος της έκαναν επίδειξη του μεγαλείου τους.
Ο αγώνας ήταν μια απόδειξη του πόσο απείχαν ποιοτικά οι δύο ομάδες και του πόσο πέτσινη ήταν η πρωτοπορία που ήδη είχε ο ΟΣΦΠ στη βαθμολογία. Η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο και στην καλύτερη ευκαιρία που της δόθηκε, μετά από μια θυελλώδη επέλαση του Τιμούρ Κετσπάγια σε μια αντεπίθεση στο 47', σημείωσε το γκολ της βραδιάς με τη.. γονατιά του Ντέμη.
Δε χρειάζεται, βέβαια, να πούμε ότι και εκείνο το βράδυ η ΑΕΚ τελείωσε αγώνα με τον Ολυμπιακό με απώλειες, αφού ο διαιτητής Παπατριανταφύλλου απέβαλε τον Στέλιο Μανωλά με δεύτερη κίτρινη λίγο μετά το γκολ. Αλλά η ομάδα του Πέτρου Ραβούση άντεξε. Και στο τέλος, παίκτες και οπαδοί γιόρτασαν όλοι μαζί την πρόκριση στο πέταλο! Αμέσως μετά, η αποστολή της ΑΕΚ έφυγε κρυμμένη σε κλούβα της αστυνομίας, αφού υπήρχαν φόβοι για επίθεση στο πούλμαν. Η επίθεση με πέτρες όντως έγινε σε κάποιο σημείο της διαδρομής, αλλά η ομάδα ήταν αλλού. Ακόμα και σε αυτό απέτυχαν...
H σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Μανωλάς, Κωστένογλου, Μαχαιρίδης, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μαρτσέλο (61' Ντόμπος) Κωστής (73' Κοπιτσής) Νικολαϊδης (86' Καραγιάννης)

Στις 26 Φεβρουαρίου
26/2/33 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 4-4 (Πρωτάθλημα ΕλλάδαςΑΕΚ «επέστρψε» από 4-2 στο )
26/2/58 ΑΕΚ-Κηφισιά 5-0 (Κύπελλο Ελλάδας)
26/2/61 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1 (Α' Εθνική -Πετρίδης και Σοφιανίδης οι σκόρερ, αλλά ο τερματοφύλακας Σεραφείδης ήρωας της ΑΕΚ)
26/2/67 ΑΕΚ-Πανιώνιος 3-0 (Α' Εθνική)
26/2/69 Σπάρτα Τρνάβα-ΑΕΚ 2-1 (Κύπελλο Πρωταθλητριών -πρώτος ευρωπαϊκός προημιτελικός στην ιστορία της ΑΕΚ και... ηρωική ήττα με γκολ του Νίκου Σεβαστόπουλου που πανηγυρίστηκε σαν νίκη, αλλά στη ρεβάνς της Αθήνας δεν αξιοποιήθηκε)
26/2/78 Αιγάλεω-ΑΕΚ 2-4 (Α' Εθνική -ιστορική ανατροπή από 2-0 στο ημίχρονο, με τον Νικολούδη να σκοράρει τρεις φορές στο β' μέρος, μετά τη μετάθεσή του από τον Τσαϊκόφσκι σε θέση σέντερ φορ)
26/2/84 AEK-Ολυμπιακός 2-1 (Α' Εθνική -ανατροπή με δύο γκολ του Μαύρου και μεγάλη νίκη γοήτρου)
26/2/89 AEK-Λεβαδειακός 5-1 (Α' Εθνική -το πιο μεγάλο το σκορ της ΑΕΚ τη χρονιά του τίτλου)
26/2/90 AEK-Άρης 1-1 (Α' Εθνική -επεισοδιακό ματς με τους Δημητριάδη και Οκόνσκι να σημειώνουν γκολ για Αρη και ΑΕΚ στο 80' και στο 81' αντίστοιχα)
26/2/94 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0 (Α' Εθνική -ατμόσφαιρα ζούγκλας και εχθρική διαιτησία Μαζαράκη που απέβαλε Κούτουλα και Σαβέβσκι)
26/2/01 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-2 (Α' Εθνική -στο ουδέτερο Ηράκλειο, ο διαιτητής Χέλης και ο επόπτης Τάπραντζης έδωσαν τη νίκη στον Ολυμπιακό με το έτσι θέλω!)
26/2/05 Καλλιθέα-ΑΕΚ 1-2 (Α' Εθνική)
26/2/06 ΑΕΚ-Ιωνικός 2-1 (Α' Εθνική -νίκη για την ΑΕΚ με Κατσουράνη στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων!)
26/2/12 ΑΕΚ-ΟΦΗ 1-1 (Α' Εθνική)

Keywords
Τυχαία Θέματα