Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

18:36 8/2/2013 - Πηγή: AEK365

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκλεισε ο πρώτος προϋπολογισμό με περικοπές δαπανών στην ιστορία της ΕΕ. Η γραμμή της Βρετανίας και των χωρών του Βορρά για λιτότητα έγινε δεκτή αλλά διατηρήθηκαν τα κονδύλια των γεωργικών επιδοτήσεων όπως ζητούσαν η Γαλλία, ο Νότος και οι ανατολικές χώρες.

Το τελικό ποσό των δεσμεύσεων για τις δαπάνες διαμορφώθηκε στα 960 δισεκατομμύρια ευρώ και στα 908 δισεκατομμύρια η οροφή των δαπανών, ποσά μειωμένα σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου

και ακόμη περισσότερο από την αρχική πρόταση της Κομισιόν που προέβλεπε πάνω από ένα τρισ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών ο Βαν Ρόμπεϊ μίλησε για ένα μετριασμένο προϋπολογισμό ενώ υπογράμμισε ότι «για κανένα δεν είναι η τέλεια συμφωνία».

Χωρίς να υπάρχει προσχέδιο επί του οποίου θα μπορούσαν να αρχίσουν τη συζήτηση, οι 27 προσήλθαν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα με τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία να τάσσονται υπέρ ενός σφιχτού προϋπολογισμού και αφετέρου την Γαλλία με τις χώρες του Νότου να ζητούν να μην καταργηθούν κονδύλια απαραίτητα για την ανάπτυξη.

Η Κομισιόν εξέφραζε την δυσφορία της για τις μειώσεις ενώ το Ευρωκοινοβούλιο διά του προέδρου του Μάρτιν Σουλτς απειλούσε να ασκήσει βέτο αν το μαχαίρι στις δαπάνες προχωρούσε πιο βαθιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα