Υστέρηση εσόδων κατά 926 εκ. ευρώ

13:24 26/6/2012 - Πηγή: AEK365

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν στο πρώτο πεντάμηνο του 2012, οι έμμεσοι φόροι παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στους άμεσους φόρους τα στοιχεία είναι καλύτερα, γεγονός που οφείλεται στα αυξημένα έσοδα που προήλθαν από τους φόρους στην περιουσία, ενώ στο σκέλος των δαπανών παρατηρείται συγκράτηση που αποδίδεται στην εκταμίευση πόρων κυρίως

για πληρωμή μισθών και συντάξεων και όχι για προμήθειες ή την πληρωμή των υποχρεώσεων υπουργείων και φορέων του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν εκταμιεύσει στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου ποσά που υπερβαίνουν το 60% της ετήσιας επιχορήγησής τους. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα:
1. Τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν υστέρηση 926 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο για το διάστημα αυτό. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (εισπράξεις φόρων και επιστροφές φόρων) παρουσίασαν υστέρηση 661 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα κατέγραψαν υστέρηση 435 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του πενταμήνου, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είναι μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος κατέγραψαν επίσης υστέρηση ύψους 305 εκατ. ευρώ. H ως άνω απόκλιση οφείλεται στην παράταση που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 (έως τις 8 Ιουνίου 2012) και που αναμένεται να εισπραχθούν τον Ιούνιο. Μειωμένες επίσης ήταν οι εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 497 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, ενώ υπήρχε υστέρηση και ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα. Τα έσοδα του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1, 4 δισ. ευρώ ευρώ έναντι στόχου για 1,7 δισ. ευρώ.
2. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 30,5 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,9 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (33,4 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ αλλά και στη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 1, 4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1,1 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (158 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (136 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από τον στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
3. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία στο πεντάμηνο του έτους έχουν εκταμιεύσει ποσά που ξεπερνούν το 50% της ετήσιας επιχορήγησης. Συγκεκριμένα ο ΟΓΑ έχει εκταμιεύσει το 59% της επιχορήγησης, το ΙΚΑ το 62% όπως επίσης και ο ΕΟΠΥΥ. Στα ίδια επίπεδα είναι και οι εκταμιεύσεις από το ΤΑΠ- ΟΤΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα