Space News Report – 01.02.2012

12:41 1/2/2012 - Πηγή: TechBlog

Το παλιό όνειρο της εγκαθίδρυσης επανδρωμένης σεληνιακής βάσης μπήκε κι αυτό στο προεκλογικό παιχνίδι των Αμερικανών υποψηφίων. Ταυτόχρονα τα προβλήματα στο ρωσικό πρόγραμμα δεν έχουν τέλος. Πολύ πιο πέρα από τη Γη, ίσως υπάρχει νερό στον αστεροειδή Εστία, ενώ ακόμα μακρύτερα, ο Πολικός Αστέρας μοιάζει να… συρρικνώνεται. Όμως εσείς μπορείτε σε μερικούς μήνες να συμμετάσχετε 6η στην Πανελλήνια Αστροεξόρμηση.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Ο Newt Gingrich ενώ εκφωνεί την ομιλία για τη σεληνοβάση.

Και σεληνοβάσεις θα σας φτιάξουμε!
Ο Αμερικανός προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Newt Gingrich υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι θα δώσει την εντολή για κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης έως το 2020, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ο Gingrich έκανε αυτή τη δήλωση στην “Space Coast” της Φλόριντα, την περασμένη Τετάρτη. «Μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας μου θα υπάρχει η πρώτη μόνιμη βάση στη Σελήνη και αυτή θα είναι αμερικανική», υποσχέθηκε ο Gingrich, προσθέτοντας επίσης ότι θα πιέσει για την ανάπτυξη του «πρώτου συστήματος συνεχούς προώθησης στο διάστημα» το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη επανδρωμένων πτήσεων προς τον Άρη. Η ομιλία του Gingrich χτύπησε μια ευαίσθητη χορδή των ψηφοφόρων της Φλόριντα, η οποία έχει εισέλθει σε εποχή ισχνών αγελάδων μετά τις πρόσφατες οικονομικές περικοπές στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα (εκεί βρίσκεται το Διαστημικό Κέντρο Kennedy από το οποίο ξεκίνησαν όλες οι αμερικανικές επανδρωμένες αποστολές). Ο Gingrich προέβλεψε ότι, εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμά του, θα υπάρξουν δραστηριότητες σε τροχιά γύρω από τη Γη που θα προωθήσουν την επιστήμη, τον τουρισμό αλλά και τη βιομηχανία και θα δημιουργήσουν μια εύρωστη βιομηχανική βάση, παρόμοια με εκείνη που αποτέλεσε το μοντέλο για την ανάπτυξη των αερομεταφορών στη δεκαετία του 1930. Ο Gingrich δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και ο αντίπαλός του, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Mitt Romney, ειρωνεύτηκε την ιδέα περί σεληνιακής βάσης σχολιάζοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ρομαντικών και πρακτικών ανθρώπων». Αν και η προθεσμία του Gingrich είναι μάλλον υπεραισιόδοξη, η επισήμανσή του ότι το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα πάσχει από έλλειψη συγκεκριμένου οράματος ήταν πολύ καίρια.

————————————————————————————————————————————

Το 1971 μια δυσλειτουργία παρόμοια με εκείνη που εντοπίστηκε πρόσφατα στην κάψουλα Soyuz είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών Ρώσων κοσμοναυτών. Αυτό είναι ένα δραματοποιημένο φιλμάκι βασισμένο στους πραγματικούς διαλόγους.

Το σίριαλ των ρωσικών διαστημικών προβλημάτων συνεχίζεται
Και στο μεταξύ το ρωσικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει μια μεγάλη βραδυφλεγή κρίση η οποία εκδηλώθηκε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα την απώλεια του βολιστήρα Phobos-Grunt ο οποίος επρόκειτο να βάλει πλώρη για τον Άρη. Την περασμένη Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, η Ρωσία ανακο

Keywords
Τυχαία Θέματα