Space News Report – 02.11.2011

Η Κίνα εκτόξευσε το δεύτερο τμήμα τη τροχιακής πλατφόρμας της και οι Ρώσοι ομαλοποιούν το πρόγραμμα εκτοξεύσεων προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο μεταξύ η NASA παρακολουθεί ένα ιπτάμενο βουνό που θα μας προσεγγίσει την άλλη Τετάρτη, ενώ η Ευρώπη αποκαλύπτει τα μυστικά του αστεροειδή Lutetia και οι αστρονόμοι μελετούν ένα «κοσμικό μπιλιάρδο πλανητών» στο κέντρο του Γαλαξία.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Η τηλεοπτική μετάδοση της εκτόξευσης του Shenzhou-8 από την κινεζική τηλεόραση (αγνοείστε τα… κινέζικα του εκφωνητή!).

Ξεκίνησε η πρώτη αποστολή στον κινεζικό διαστημικό σταθμό
Ο Νοέμβριος μπήκε «με το δεξί» για την Κίνα, η οποία εκτόξευσε με επιτυχία το μη επανδρωμένο Shenzhou-8, κάνοντας το δεύτερο βήμα για την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού. Το διαστημόπλοιο (που έχει τη δυνατότητα μεταφοράς αστροναυτών) εκτοξεύτηκε χτες από το διαστημοδρόμιο της Κίνας στην έρημο Γκόμπι με πύραυλο Long March 2F και τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά, 200 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης. Σε λίγα 24ωρα πρόκειται να προσεγγίσει και να συνδεθεί με το Tiangong-1 («Ουράνιο Παλάτι»), με αποτέλεσμα ένα συγκρότημα το οποίο θα γίνει ο πυρήνας του διαστημικού σταθμού. Η σύνδεση αυτή έχει πειραματικό χαρακτήρα και αποτελεί μέρος των ετοιμασιών για μια πλήρη τροχιακή πλατφόρμα όπου θα ζουν και θα εργάζονται Κινέζοι αστροναύτες επί αρκετούς μήνες. Αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, η Κίνα θα εκτοξεύσει άλλα δυο Shenzhou την επόμενη χρονιά για περαιτέρω πειράματα. Τουλάχιστον το ένα από αυτά θα είναι επανδρωμένο, ενώ στην ομάδα των αστροναυτών που εκπαιδεύονται για την πτήση συμπεριλαμβάνονται και δυο γυναίκες. Αν επιλεγούν, τότε θα γίνουν οι πρώτες Κινέζες στο διάστημα. Η ανερχόμενη Κίνα ξεκίνησε το επανδρωμένο διαστημικό της πρόγραμμα το 1990 έχοντας αγοράσει ρωσική τεχνολογία και τεχνογνωσία. Το 2003 έγινε η τρίτη χώρα που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα, μετά τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Το επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα του ασιατικού γίγαντα, ενέχει μεγάλη πολιτική σημασία, αφού έτσι οι «μετοχές» της Κίνα ανεβαίνουν σημαντικά τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αν το πρόγραμμα κατασκευής του τροχιακού σταθμού εξελιχθεί απρόσκοπτα, ίσως η Κίνα αρχίσει να αποστέλλει σκάφη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και να συμμετάσχει στο σχετικό πρόγραμμα, το οποίο χρήζει επείγουσας υποστήριξης.

————————————————————————————————————————————

Η προσέγγιση και η σύνδεση ενός Progress στον ISS μέσα από τα «μάτια» του Ελέγχου Αποστολής.

«Business as usual» στον Διαστημικό Σταθμό
Και στο μεταξύ τα πράγματα φαίνεται να ομαλοποιούνται σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εκτοξεύσεων του ρωσικού πυραύλου Soyuz. Την περασμένη Κυριακή η Ρωσία εκτόξευσε το πρώτο φορτηγό σκάφος Progress προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετά την απώλεια ενός παρόμοιου διαστημοπλοίου τον περασμένο Αύγουστο, γεγονός που είχε προκαλέσει ερωτηματικά για την αξιοπιστία του πυραύλου Soyuz. Τ

Keywords
Τυχαία Θέματα