Space News Report – 04.01.2012

12:41 4/1/2012 - Πηγή: TechBlog

«Ποδαρικό» έκαναν στο 2012 τα αμερικανικά GRAIL που θα εξερευνήσουν τη Σελήνη. Παράλληλα οι Κινέζοι γιορτάζουν το ρεκόρ τους σε ό,τι αφορά τις πυραυλικές εκτοξεύσεις του 2011 και ανακοινώνουν επίσημα τα μελλοντικά τους σχέδια. Ενδιαφέροντα ψυχολογικά δεδομένα μπορούν να προκύψουν από τα ημερολόγια των αστροναυτών, ενώ ένας γαλαξίας πολύ μακριά στο χώρο και στο χρόνο εντυπωσιάζει.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Η
αποστολή GRAIL της NASA.

Πρωτοχρονιάτικος «μπουναμάς» για τη σεληνιακή εξερεύνηση
Μια σημαντική πρωτιά τόσο για τη NASA όσο και για την εξερεύνηση της Σελήνης, συνέπεσε με την φετινή Πρωτοχρονιά. Την 1η Ιανουαρίου, το δεύτερο διαστημόπλοιο GRAIL (Gravity Recovery And Interior Laboratory) της NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την προγραμματισμένη πυροδότηση του κινητήρα του και βρίσκεται πλέον σε σεληνιακή τροχιά. Έτσι τα δίδυμα GRAIL-A και GRAIL-B αναμένεται να ανοίξουν μια νέα εποχή στη σεληνιακή εξερεύνηση. Αυτή τη στιγμή το GRAIL-B κινείται σε ελλειπτική τροχιά με περίοδο περίπου 11,5 ωρών. Τις επόμενες εβδομάδες, χάρη σε μια σειρά ελιγμών, η περίοδος θα μειωθεί στις 2 ώρες. Και στην έναρξη της επιστημονικής αποστολής, τον προσεχή Μάρτιο, τα δύο GRAIL θα κινούνται σε σχεδόν πολική, σχεδόν κυκλική τροχιά σε ύψος μόλις 55 χλμ πάνω από τη Σελήνη (όσο δηλαδή η απόσταση Αθήνα-Κόρινθος σε ευθεία γραμμή!). Τα δυο διαστημόπλοια θα μεταδίδουν ραδιοσήματα προσδιορίζοντας με απαράμιλλη ακρίβεια την απόσταση μεταξύ τους. Καθώς θα πετούν πάνω από περιοχές με ισχυρότερη ή ασθενέστερη βαρύτητα (εξαιτίας βουνών, κρατήρων και συγκεντρώσεων μάζας στο υπέδαφος), η απόσταση μεταξύ τους θα μεταβάλλεται ελαφρά. Οι επιστήμονες θα «μεταφράσουν» αυτές τις πληροφορίες σε έναν υψηλής ευκρίνειας χάρτη του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης. Και αυτό με τη σειρά του θα συμβάλλει στην βελτίωση της γνώσης μας τόσο για το σεληνιακό υπέδαφος, όσο και για το πώς εξελίχθηκαν οι βραχώδεις γείτονές μας στο Ηλιακό Σύστημα. Επίσης, κάθε σκάφος μεταφέρει τη μικρή κάμερα GRAIL MoonKAM (Moon Knowledge Acquired by Middle school students) στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκπαίδευσης στο οποίο θα συμμετάσχουν μαθητές σχολείων από όλες τις ΗΠΑ.

————————————————————————————————————————————

Η εκτόξευση του δορυφόρου Ziyuan (αγνοείστε το κινεζικό σπικάζ!).

Ρεκόρ στις περσινές κινεζικές εκτοξεύσεις
Και ενώ η NASA συνεχίζει την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος, το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το 2011 έκλεισε με μια σημαντική πρωτιά και για τον ανερχόμενο ασιατικό γίγαντα: για πρώτη φορά από την αυγή της διαστημικής εποχής, ο κινεζικός πύραυλος Long March ξεπέρασε σε αριθμό ετήσιων εκτοξεύσεων τους αμερικανικούς πυραυλικούς φορείς. Αυτό έγινε στις 22 Δεκεμβρίου, όταν ένας Long March 4B εκτόξευσε με επιτυχία έναν δορυφόρο τηλεπισκόπησης Ziyuan. Ήταν η 18η επιτυχημένη διαστημική εκτόξευση της Κίνας για το 2011, εν αντιθέσει με τις 17 επιτυχημένες εκτοξεύσεις At

Keywords
Τυχαία Θέματα