Space News Report – 07.03.2012

09:44 7/3/2012 - Πηγή: TechBlog

«Χλομό» είναι το ενδεχόμενο της πτώσης αστεροειδούς στη Γη το 2040. Ο Άρης όμως δεν είναι καθόλου χλομός αυτή την εποχή στο νυχτερινό ουρανό. Και πολύ πιο εντυπωσιακό είναι το θέαμα του βόρειου σέλαος από τον Διαστημικό Σταθμό. Στη Φλόριντα τα τεράστια ερπυστριοφόρα που μετέφεραν τα διαστημικά λεωφορεία περνούν ριζικό σέρβις, ενώ οξυγόνο ανακαλύφθηκε σε δορυφόρο του Κρόνου.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space

News Report.
————————————————————————————————————————————

Ρεπορτάζ για την ενδεχόμενη πτώση του αστεροειδούς.

Αρμαγεδδών το 2040; Πολύ απίθανο
Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τον αστεροειδή ο οποίος ενδεχομένως να αποτελέσει πιθανή απειλή για τη Γη σε μερικές δεκαετίες. Πρόκειται για τον 2011 AG5 η τροχιά του οποίου ίσως τον φέρει σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας το 2040. Πρόκειται για έναν διαστημικό βράχο με διάμετρο γύρω στα 140 μέτρα (φανταστείτε το βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών να πετά στο διάστημα) ο οποίος προς το παρόν έχει φτάσει στην νο 1 θέση της Κλίμακας του Τορίνο (http://en.wikipedia.org/wiki/Torino_Scale) σε ό,τι αφορά την πιθανότητα πτώσης. Ο αστεροειδής 2011 AG5 είναι ένα από τα 8.744 NEOs (Εγγύς της Γης Αντικείμενα) που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Ακολουθεί τροχιά με αφήλιο πέρα από τον Άρη και περιήλιο ανάμεσα στη Γη και στην Αφροδίτη. Ανακαλύφθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2011 από αστρονόμους βόρεια της Τουσόν (Αριζόνα). Εξαιτίας της τρέχουσας θέσης του στον ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι αδύνατο να γίνουν παρατηρήσεις του 2011 AG5 με επίγεια τηλεσκόπια. Έτσι οι αστρονόμοι δεν μπορούν ακόμα να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα στοιχεία της τροχιάς του ώστε να προβλέψουν την θέση που θα έχει σε μερικές δεκαετίες. Όμως αυτό δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ. Το Σεπτέμβριο του 2013 οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν συμπληρωματικές παρατηρήσεις του 2011 AG5 όταν αυτός θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 147 εκατ. χλμ. Περαιτέρω παρατηρήσεις θα γίνουν εφικτές στα τέλη του 2015. Το Φεβρουάριο του 2023 ο αστεροειδής θα περάσει 1,6 εκατομμύρια χλμ μακριά από τον πλανήτη μας. Κατά τη διάρκεια του περάσματος, ίσως η βαρυτική διελκυστίνδα μεταξύ Γης και αστεροειδούς να αλλάξει την τροχιά του τελευταίου και να τον θέσει σε πορεία σύγκρουσης στις 5.2.2040, αλλά αυτό έχει μόνο μια στις 625 πιθανότητες να συμβεί.

————————————————————————————————————————————

Η αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον Άρη το 2030 (αν το πρόγραμμα Constellation δεν ματαιωνόταν).

Παρατηρήστε τον πλανήτη Άρη
Και ο δυνητικά επικίνδυνος διαστημικός βράχος μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθεί ακόμα και με ισχυρά τηλεσκόπια, όμως ένα άλλο, πολύ πιο γνωστό ουράνιο σώμα, αυτή την εποχή έχει την… τιμητική του. Πρόκειται για τον πλανήτη Άρη ο οποίος είναι πολύ εύκολα ορατός πλέον στο νυχτερινό ουρανό, ακόμα και σε εκείνο τον μεγάλων πόλεων που έχει μεταβληθεί σε γκρίζα «σούπα» από την έντονη φωτορρύπανση. Τόσο ο Μάρτιος όσο και ο Απρίλιος του 2012 θα είναι οι καταλληλότεροι μήνες για την παρατήρηση του Άρη αφο

Keywords
Τυχαία Θέματα