Space News Report – 09.11.2011

Ενώ ξεκινά η πρώτη ρωσική διαπλανητική αποστολή που θα φέρει «χώμα» από δορυφόρο του Άρη, το πλήρωμα της πρώτης προσομοιωμένης αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη επέστρεψε στη Γη. Στο μεταξύ η Κίνα στρώνει το δρόμο για να αναδειχθεί σε διαστημική δύναμη. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τους κινδύνους από αδέσποτους αστεροειδείς, ενώ ταυτόχρονα ψάχνουν για τα φώτα εξωγήινων πόλεων.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Ένα
διαστημικό μπαλέτο με το Phobos-Grunt, τη Γη, τον Άρη και το Φόβο να «χορεύουν» στον ρυθμό του Bolero.

Ρωσία και Κίνα μαζί στον Άρη
Αν όλα πάνε καλά σήμερα, 9 Νοεμβρίου, ένας πύραυλος Zenit-2 θα εκτοξεύσει τον πρώτο ρωσικό αυτόματο βολιστήρα πέρα από την τροχιά της Γης μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Εκτός του ότι θα είναι η πρώτη διαπλανητική αποστολή της μετακομμουνιστικής Ρωσίας, θα είναι και η πρώτη φορά που κινεζικής κατασκευής δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Η αποστολή Phobos-Grunt (Φόβος-Έδαφος) είναι αρκετά περίπλοκη. Ένα σκάφος μάζας 13,5 τόνων (στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο μάζας 115 kg κινεζικός αρειανός δορυφόρος αλλά και ένα μικρό πείραμα της αμερικανικής Planetary Society) θα ξεκινήσει ένα ταξίδι διάρκειας 33 μηνών προς τον Φόβο, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Άρη με αντικειμενικό σκοπό την προσεδάφιση, την συλλογή γεωλογικού δείγματος και την επιστροφή του στη Γη. Αυτόματη επαναφορά γεωλογικού δείγματος έχει επιτευχθεί τρεις φορές από την Σοβιετική Ένωση πριν τριάντα χρόνια (από τη Σελήνη) και μια φορά από την Ιαπωνία (χάρη στον βολιστήρα Hayabusha που έφερε στη Γη ψήγματα εδάφους από αστεροειδή). Η επιτυχία της φιλόδοξης αποστολής θα σημάνει πολλά για τη Ρωσία που επιθυμεί να αναβιώσει το εδώ και πολλά χρόνια ευρισκόμενο σε νάρκη πρόγραμμα διαπλανητικής εξερεύνησης. Το Phobos-Grunt διαθέτει 50 kg επιστημονικών διατάξεων για τη μελέτη του Φόβου. Το σκάφος θα φτάσει στον Άρη τον Οκτώβριο του 2012 και θα τεθεί σε μια περίπλοκη τροχιά η οποία θα του επιτρέψει να προσεδαφιστεί την άνοιξη του 2013. Η κάψουλα επαναφοράς του δείγματος αναμένεται να φτάσει στη Γη το καλοκαίρι του 2014. Αν όλα πάνε καλά, το πολυπόθητο έπαθλο θα είναι 200 γραμμάρια «εξωγήινου χώματος» το οποίο θα προσεδαφιστεί στο Καζαχστάν μέσα σε ειδική κάψουλα.

————————————————————————————————————————————

Η «επιστροφή» των «Αρειοναυτών» στη Γη. Πηγή: telegraph.co.uk/video

Επέστρεψαν στη Γη οι «Αρειοναύτες»
Και ενώ ο ρωσικός βολιστήρας ξεκινά για τον Άρη, ένα διεθνές πλήρωμα ολοκλήρωσε την πρώτη εικονική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Έξι εθελοντές που είχαν κλειστεί σε ειδικές εγκαταστάσεις που προσομοίωναν το ταξίδι στον Άρη, την προσεδάφιση και την επιστροφή, ολοκλήρωσαν την «αποστολή» Mars 500 μετά από 17 μήνες απομόνωσης. Η αποστολή ξεκίνησε πριν από 520 ημέρες, στις 3 Ιουνίου 2010 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Προβλημάτων στη Μόσχα. Το εξαμελές «πλήρωμα» επέβαινε στο εικονικό «διαστημόπλοιο» και ακολούθησε πι

Keywords
Τυχαία Θέματα