Space News Report – 13.06.2012

Το επόμενο επανδρωμένο κινεζικό διαστημόπλοιο εκτοξεύεται το ερχόμενο Σάββατο –και στο τριμελές πλήρωμα περιλαμβάνεται και μια γυναίκα. Στο μεταξύ μια ιδιωτική εταιρεία υπόσχεται διαστημικό υποτροχιακό τουρισμό σε ανταγωνιστικές τιμές ενώ οι αστρονόμοι μελετούν το μυστηριώδες τόξο του πλανήτη Αφροδίτη, τη δομή του δεύτερου σε μέγεθος αστεροειδούς και το εσωτερικό ενός δαιδαλώδους «μαιευτήριου άστρων».

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News

Report. Κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Οι ετοιμασίες για την αποστολή Shenzhou-9.

Εκτοξεύεται το Σάββατο η πρώτη Κινέζα αστροναύτισσα
Το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι το Shenzhou-9, η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας που θα αφορά τροχιακή σύνδεση, θα εκτοξευτεί το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου, 16 Ιουνίου. Το διαστημόπλοιο θα μεταφέρει στο διάστημα και την πρώτη Κινέζα αστροναύτισσα. Δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες δυο πληρωμάτων που ετοιμάζονται για την αποστολή στο Κέντρο Εκτοξεύσεων του Τζιουκουάν. Τα δυο πληρώματα είναι: Νίε Χαϊσένγκ (κυβερνήτης), Ζανγκ Σιαογκουάνγκ, Ουάνγκ Γιαπίνγκ και Τζινγκ Χαϊπένγκ (κυβερνήτης), Λιου Ουάνγκ και Λιου Γιανγκ. Προς το παρόν οι γνώμες στα κινεζικά ΜΜΕ και ιστολόγια διίστανται ως προς το ποιο από τα δυο είναι το πρωταρχικό και ποιο το εφεδρικό πλήρωμα. Οι Κινέζοι είχαν δηλώσει πως το τελικό πλήρωμα δεν θα οριζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή –πράγμα που σημαίνει ότι η επίσημη ανακοίνωση θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες 2-3 μέρες. Πάντως σε κάθε πλήρωμα, ο κυβερνήτης είναι βετεράνος μιας από τις προηγούμενες τρεις κινεζικές αποστολές. Μάλιστα ο Νίε Χαϊσένγκ ήταν εφεδρικός στις αποστολές Shenzhou 5 και 7 ενώ είχε πετάξει στο διάστημα με το Shenzhou 6 το 2005. Ο Τζιανγκ Χαϊπένγκ συμμετείχε στο πλήρωμα της τελευταίας αποστολής, Shenzhou 7, το 2008. Αν ξαναπετάξει, θα αποτελέσει σπάνιο παράδειγμα αστροναύτη επανδρωμένου προγράμματος που συμμετείχε σε διαδοχικές αποστολές. Τα ονόματα των δυο γυναικών (Ουάνγκ Γιαπίνγκ και Λιου Γιανγκ) –οι οποίες είναι πιλότοι της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας- συζητούνταν εδώ και καιρό. Αν η εκτόξευση του Shenzhou 9 γίνει κανονικά το Σάββατο, η σύνδεση με το τροχιακό όχημα Tiangong 1 θα ακολουθήσει μετά από δυο μέρες. Όταν οι αστροναύτες μπουν στο όχημα, θα παραμείνουν σε αυτό δέκα ημέρες προτού επιστρέψουν στη Γη.

————————————————————————————————————————————

Animation ενός υποτροχιακού ταξιδιού του Lynx.

Διαστημικός τουρισμός με το «Λύγκα»
Και ενώ οι Κινέζοι ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν το Shenzhou-9 στο πλαίσιο του προγράμματός τους που προχωρά με ρυθμό χελώνας, υπάρχουν νέες εξελίξεις στο «μέτωπο» του διαστημικού τουρισμού. Ένα νέο πτερυγοφόρο διαστημοπλάνο θα αρχίσει να εκτελεί υποτροχιακές πτήσεις από την επόμενη χρονιά μεταφέροντας τουρίστες στα όρια του διαστήματος. Συγκεκριμένα, η καλιφορνέζικη XCOR Aerospace αναπτύσσει το διαστημοπλάνο Lynx προκειμένου να μεταφέρει επιβάτες σε ύψος 100 χλμ, έναντι τσουχτερού εισιτηρίου. Η XCOR φιλοδοξεί να ξεκινήσει τ

Keywords
Τυχαία Θέματα