Space News Report – 14.12.2011

Η NASA μπορεί να βρήκε γύψο στον Άρη –κάτι που υποδηλώνει την παρουσία υγρού νερού- αλλά κατάφερε να χάσει εκατοντάδες σεληνιακά δείγματα! Επιστήμονες πιθανολογούν την ύπαρξη εξωπλανητών από καθαρό διαμάντι, ενώ κοντύτερα σε μας, ο αστεροειδής Εστία φανερώνει ένα απρόσμενο πρόσωπο και το Cassini «εφορμά» στην Διώνη προσπαθώντας να ανακαλύψει τα δικά της μυστικά.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Το ρεπορτάζ του CNN για την ανακάλυψη γύψου στον Άρη.

Πλούσιο κοίτασμα γύψου βρέθηκε στον Άρη
Το Opportunity, το ακούραστο ρομποτικό τροχοφόρο της NASA που «αλωνίζει» τον Άρη εδώ και εφτά (!) χρόνια πρόσθεσε ακόμα μια σημαντική ανακάλυψη στο ενεργητικό του. Συγκεκριμένα, βρήκε πλούσιες φλέβες ενός ορυκτού, που κατά τα φαινόμενα πρόκειται για γύψο. Γύψος υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα σπίτια μας, ή σε κάποιο κοντινό κατάστημα οικοδομικών υλικών, αλλά η παρουσία αυτού του «ταπεινού» ορυκτού στον Κόκκινο Πλανήτη ενέχει μεγάλη σημασία, επειδή υποδηλώνει την ύπαρξη νερού. Η ανάλυση του κοιτάσματος θα συμβάλει στην βελτίωση της κατανόησης της ιστορίας του νερού στον Άρη. Η παρουσία γύψου σημαίνει σε πρώτη φάση ότι υγρό νερό έχει ρεύσει στα επιφανειακά πετρώματα μέσα από ρωγμές. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο στη Γη, αλλά στον Άρη μια τέτοια ανακάλυψη κάνει τους γεωλόγους να σκιρτήσουν από ενθουσιασμό. Το κοίτασμα που εξέτασε ενδελεχώς το Opportunity έχει πλάτος 1-2 εκατοστά, μήκος 45-50 εκατοστά και εξέχει ελαφρώς από το επιφανειακό πέτρωμα. Η ανακάλυψη έγινε σε μια περιοχή στα χείλη του κρατήρα Endeavour, όπου προς το παρόν περιπλανιέται το τροχοφόρο. Τίποτα παρόμοιο δεν είχε βρεθεί στην περιπλάνηση των 33 χλμ που έχει πραγματοποιήσει το Opportunity στους 90 μήνες που βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη. Το κοίτασμα –που ονομάστηκε ανεπίσημα Homestake- περιέχει άφθονο ασβέστιο και θείο και εξετάστηκε με την μικροσκοπικής εμβέλειας κάμερα και το φασματόμετρο ακτινών Χ και σωματιδίων άλφα του Opportunity. Γύψος είχε εντοπιστεί και ξανά στον Άρη, αλλά από τροχιακό ύψος. Μάλιστα ένας λόφος από γύψο σε σκόνη στο βόρειο Άρη, θυμίζει έντονα τις κάτασπρες, επιβλητικές και αμέτρητες θίνες γύψου στο Εθνικό Μνημείο White Sands του Νέου Μεξικού.

————————————————————————————————————————————

Η ιστορία της απώλειας των σεληνιακών δειγμάτων.

Η NASA έχασε εκατοντάδες σεληνιακά πετρώματα!
Και ενώ η NASA ανακάλυψε γύψο στον Άρη, κατάφερε και έχασε πάνω από 500 από τα δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων που έχουν φέρει στη Γη οι δώδεκα αστροναύτες του προγράμματος Apollo οι οποίοι πάτησαν στη Σελήνη από το 1969 ως το 1972. Η απίστευτη αυτή είδηση έγινε γνωστή την περασμένη Πέμπτη, όταν το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή της Αμερικανικής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι η NASA «δεν ελέγχει επαρκώς τα σεληνιακά πετρώματα και άλλα ‘αστροϋλικά’ που έχει δανείσει σε διάφορα επιστημονικά ιδρύματα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο αυτά τα μοναδικά δείγματα να έχουν απωλε

Keywords
Τυχαία Θέματα