Space News Report – 16.11.2011

Σοβαρό πλήγμα για το ρωσικό πρόγραμμα η απώλεια του αρειανού βολιστήρα –αλλά και σημαντικό επίτευγμα η επαναδρομολόγηση των Soyuz. Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί γύρισαν το πρώτο video-clip αστεροειδούς, διέψευσαν ότι αποκρύβονται στοιχεία για ύπαρξη εξωγήινων και θεωρούν πως το Ηλιακό μας Σύστημα διέθετε κάποτε έναν παραπανίσιο γίγαντα πλανήτη ο οποίος χάθηκε στο διάστημα.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Η εκτόξευση του Phobos-Grunt.

Χάθηκε (μάλλον οριστικά) το Phobos-Grunt
Ένα μεγάλο πλήγμα στο ρωσικό πρόγραμμα διαπλανητικής εξερεύνησης ήταν η απώλεια του βολιστήρα Phobos-Grunt (Φόβος-Έδαφος) ο οποίος επρόκειτο να επαναφέρει στη Γη γεωλογικό δείγμα από το Φόβο, το μεγαλύτερο δορυφόρο του Άρη (βλ. και προηγούμενο Space News Report – http://techblog.gr/spacenews/space-news-report-09-11-2011/). Ο πύραυλος με το βολιστήρα (συν έναν μικρό κινεζικό δορυφόρο που θα τίθετο σε τροχιά γύρω από τον Άρη), εκτοξεύτηκε κανονικά στις 8 Νοεμβρίου και αρχικά φαινόταν πως όλα θα πήγαιναν καλά. Όμως η παραδοσιακή κακοτυχία που πλήττει τις ρωσικές εκτοξεύσεις προς τον Άρη ξαναχτύπησε. Η απογοήτευση ήρθε τρεις ώρες μετά την εκτόξευση, όταν τα ρωσικά ραντάρ δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το Phobos-Grunt στην υπολογισμένη τροχιά γύρω από τη Γη, αφότου αυτό αποσπάστηκε από τον πυραυλικό φορέα. Ο βολιστήρας επρόκειτο να πυροδοτήσει τους κινητήρες του τρεις ώρες μετά την εκτόξευση για να κατευθυνθεί προς τον Κόκκινο Πλανήτη. Οι προσπάθειες για επικοινωνία με το βολιστήρα απέβησαν άκαρπες μέχρι τώρα και όλα δείχνουν ότι το σκάφος απωλέσθη οριστικά. Προς το παρόν το σκάφος εξακολουθεί να πραγματοποιεί 16 περιφορές γύρω από τη Γη κάθε μέρα, αλλά κάποια στιγμή θα καεί στην ατμόσφαιρα. Το χειρότερο για τη Ρωσία είναι πως η αποτυχία αυτή φανερώνει βαθύτερες αδυναμίες του διαστημικού της προγράμματος. Ολόκληρο το πρόγραμμα διαπλανητικής εξερεύνησης θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες να εξακριβωθούν οι ακριβείς αιτίες της αποτυχίας. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η αποτυχία είναι το επιστέγασμα αρνητικών τάσεων στο μάνατζμεντ του ρωσικού διαστημικού προγράμματος οι οποίες αναπτυσσόταν τα τελευταία 20 χρόνια και που δεν φαίνεται να συνδέονται άμεσα με ειδικά θέματα τεχνικής αξιοπιστίας.

————————————————————————————————————————————

Το Soyuz TMA-22 εκτοξεύεται από τη χιονισμένη στέπα του Καζαχστάν.

Το «διαστημικό ταξί» άρχισε πάλι δρομολόγια
Και ενώ το Phobos-Grunt «ναυάγησε» γύρω από τη Γη, μια επιτυχία ήρθε να διασκεδάσει κάπως τις κακές εντυπώσεις και να φέρει την ανακούφιση στους ιθύνοντες του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Την περασμένη Δευτέρα, η Ρωσία εκτόξευσε τρεις αστροναύτες σε μια αποστολή κομβικής σημασίας προς τον ISS και η Μόσχα εκφράζει πλέον ελπίδες ότι θα καταφέρει να αποκαταστήσει την διαστημική της αξιοπιστία μετά από μια απρόσμενη αλληλοδιαδοχή αποτυχιών. Ο Αμερικανός Dan Burbank και οι Ρώσοι Anton Shkaplerov και Anatoly Ivanish

Keywords
Τυχαία Θέματα