Space News Report – 24.10.2012

Ένα νέο Soyuz έφυγε για τον Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας το πλήρωμα της Αποστολής 33. Στο μεταξύ μια δεύτερη –πλην όμως- ξεροψημένη Γη ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο άστρο. Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν έναν αστρονομικό δορυφόρο που θα κατασκοπεύσει εξωπλανήτες αλλά οι Αμερικανοί ανησυχούν για την σωματική ακεραιότητα του πρώτου διαστημοπλοίου που θα φτάσει στον Πλούτωνα σε δυο χρόνια.

Space News Report, κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Θαυμάσιο animation της συναρμολόγησης του ISS: 14 χρόνια μέσα σε 2 λεπτά.

Ξεκίνησε η Αποστολή 33 για τον Διαστημικό Σταθμό
Εκτοξευόμενο από μια εξέδρα που είχε να χρησιμοποιηθεί εδώ και 28 συναπτά έτη, ένας ρωσικός πύραυλος Soyuz έστειλε χτες σε τροχιά το πλήρωμα της Αποστολής 33 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ήταν η πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση από την εξέδρα 31 του Μπαϊκονούρ μετά τον Ιούλιο του 1984, όταν το (τότε σοβιετικό) Soyuz Τ-12 είχε αποσταλεί στον διαστημικό σταθμό Salyut-7. Η χτεσινή εκτόξευση αφορούσε την κάψουλα Soyuz TMA-06M. Το πλήρωμα της Αποστολής 33, η οποία θα ξεκινήσει μια νέα βάρδια διάρκειας 143 ημερών στον ISS, αποτελείται από τους Ολέγκ Νοβίτσκι, 40 ετών, σμήναρχο της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γεβγκένι Ταρέλκιν, 37 ετών, σμηναγό και τον 51χρονο Αμερικανό Κέβιν Φορντ. Ο τελευταίος έχει μια πτήση διαστημικού λεωφορείου στο ενεργητικό του (2009) εν αντιθέσει με τους δυο Ρώσους οι οποίοι είναι «αρχάριοι». Αύριο, Πέμπτη, οι τρεις άντρες θα καταφθάσουν στον ISS όπου θα συναντήσουν το ήδη υπάρχον πλήρωμα που αποτελείται από την Σουνίτα Ουίλιαμς, τον Γιούρι Μαλεντσένκο και τον Άκι Χοσίντε. Ας θυμηθούμε εδώ μερικά στατιστικά στοιχεία για τον ISS, ο οποίος αποτελεί την μεγαλύτερη και περιπλοκότερη διαστημική κατασκευή της ιστορίας της αστροναυτικής. Έχει μήκος 108 μ, σχεδόν όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, πλάτος 72 μ, μάζα 450 τόνων και πετά πάνω από τη Γη σε ύψος περίπου 400 χλμ. Η τροχιά του πρέπει να αναβαθμίζεται κατά διαστήματα λόγω της ανάσχεσης που προκαλείται από την ατμοσφαιρική τριβή (orbital decay). Ο υπό πίεση όγκος του είναι 837 κυβικά μέτρα και είναι κατοικημένος εδώ και 4.374 ημέρες (μέχρι σήμερα!). Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε $150 δις για τις ΗΠΑ, $12 δις για τη Ρωσία, $5 δις για την Ευρώπη, $5 δις για την Ιαπωνία και $2 δις για τον Καναδά. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, το κόστος κάθε ανθρωποημέρας στον ISS φτάνει τα $7,5 εκατ.

————————————————————————————————————————————

Περιήγηση στο ηλιακό σύστημα του α του Κενταύρου.

Μια δεύτερη Γη γύρω από ένα δεύτερο Ήλιο
Όλα δείχνουν πως οι επανδρωμένες πτήσεις πέρα από την τροχιά της Γης είναι υπόθεση ενός (ίσως πολύ) μακρινού μέλλοντος. Όμως όσο περισσότερο αυξάνει η απροθυμία για επανδρωμένες εξερευνήσεις στους πλανήτες, τόσο αυξάνει η γνώση μας σχετικά με τα μυστικά κόσμων στα πέρατα του διαστήματος. Η νεότερη σχετική ανακάλυψη αφορά το άστρο α του Κενταύρου, τον κοντινότερο στη Γη απλανή αστέρα σε απόσταση 4,37 ετών φωτός (στην πραγματικότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα