Space News Report – 27.06.2012

Οι αστροναύτες του Shenzhou κατάφεραν να συνδέσουν χειροκίνητα το σκάφος τους με το Tiangong, πραγματοποιώντας ακόμα ένα βήμα στη δημιουργία κινεζικού διαστημικού σταθμού. Στο μεταξύ, ετοιμάζεται το νέο πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού, άφθονο νερό ανακαλύφθηκε στο νότιο πόλο της Σελήνης και στα έγκατα του Άρη, ενώ στα πέρατα του διαστήματος δυο εξωπλανήτες αλληλοκυνηγιούνται γύρω από το άστρο τους.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report. Κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Η live μετάδοση της προσέγγισης Shenzhou και Tiangong (αγνοήστε τα Κινέζικα της περιγραφής!).

Η πρώτη (χειροκίνητη) τροχιακή σύνδεση της Κίνας
Την περασμένη Κυριακή η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη χειροκίνητη σύνδεση διαστημικών οχημάτων σε τροχιά, κάτι που αποτελεί ορόσημο στο φιλόδοξο πρόγραμμά της να κατασκευάσει ένα μικρό διαστημικό σταθμό ως το τέλος της δεκαετίας. Όπως γράψαμε και στο προηγούμενο SNR, το επανδρωμένο Shenzhou-9 (στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, μεταξύ τους και η πρώτη Κινέζα αστροναύτισσα) συνδέθηκε αυτόματα με το μη επανδρωμένο όχημα Tiangong-1 στις 18 Ιουνίου. Μερικές ώρες αργότερα το πλήρωμα αποβιβάστηκε στο Tiangong. Την περασμένη Κυριακή, οι αστροναύτες επιβιβάστηκαν στο Shenzhou-9 και αποσυνδέθηκαν από το διαστημικό εργαστήριο στις 05.12 ώρα Ελλάδας. Κατόπιν η κάψουλα απομακρύνθηκε και έφτασε σε απόσταση περίπου 400 μ από το Tiangong-1 προτού αρχίσει πάλι να κινείται προς το μέρος του. Σε απόσταση 140 μ, οι αστροναύτες έθεσαν το Shenzhou-9 σε χειροκίνητο έλεγχο. Συγκεκριμένα ο πιλότος Λιου Ουάνγκ πέταξε το σκάφος με τα δυο χειριστήρια (το ένα ρύθμιζε τον προσανατολισμό και το δεύτερο την ταχύτητα του σκάφους) καθήμενος στο κεντρικό κάθισμα του Shenzhou. Εκατέρωθέν του κάθονταν ο κυβερνήτης Τζινγκ Χαϊπένγκ και η Λιν Γιανγκ. Η επαφή μεταξύ των δυο σκαφών έγινε στις 06.48 ώρα Ελλάδας. Επτά λεπτά αργότερα η σύνδεση σταθεροποιήθηκε και το σημαντικό εγχείρημα είχε ολοκληρωθεί. Τρεις ώρες αργότερα, οι αστροναύτες εισήλθαν ξανά στο Tiangong. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι τρεις αστροναύτες θα αναχωρήσουν από το διαστημικό εργαστήριο αύριο Πέμπτη και μεθαύριο θα προσεδαφιστούν στη Γη. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Πεκίνο δεν είχε ανακοινώσει λεπτομέρειες για την προσεδάφιση. Η Κίνα δεν έχασε ευκαιρία να επαναλάβει ότι το διαστημικό της πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικούς στόχους και ότι πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα ώσπου να προλάβει τις ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, αν η Κίνα αποκτήσει πείρα και τεχνογνωσία στο θέμα της επανδρωμένης τροχιακής σύνδεσης, ίσως κάποια στιγμή δούμε Shenzou να συνδέεται με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

————————————————————————————————————————————

Οι τελευταίες ετοιμασίες του πληρώματος της Αποστολής 32.

Ετοιμάζεται η επόμενη αποστολή στον ISS
Μέχρι όμως να έρθει η στιγμή για κάτι τέτοιο, Αμερικανικά, Ρωσικά και Ευρωπαϊκά πληρώματα θα συνεχίσουν να πηγαινοέρχονται στον ISS, ενώ θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από τεχνογνωσία και

Keywords
Τυχαία Θέματα