Space News Report – 30.11.2011

Το σασπένς με το χαμένο ρωσικό αρειανό βολιστήρα μοιάζει χωρίς τέλος, αλλά οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους στο διάστημα, οι Αμερικανοί τεστάρουν ένα άκρως απόρρητο μίνι-διαστημικό λεωφορείο και οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν απέραντους εξωγήινους ωκεανούς. Και – το σημαντικότερο για μας – η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα γίνει στο Βόλο το 2013!

Διαβάστε τα προηγούμενα Space

News Report.
————————————————————————————————————————————

Το σημερινό ρωσικό πρόγραμμα είναι η σκιά του ένδοξου σοβιετικού παρελθόντος. Στο χαρακτηριστικό απόσπασμα από ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Pavel Klushantsev (του 1957!) αναπαρίσταται η πρώτη προσσελήνωση (που εννοείται πως θα γινόταν από την Ρωσία στο άμεσο μέλλον).

Phobos-Grunt: Το διαστημικό θρίλερ συνεχίζεται
Κι ενώ το αμερικανικό Curiosity εκτοξεύτηκε κανονικά το περασμένο Σάββατο και βρίσκεται «εν πλώ» για τον Άρη, οι ρωσικές ελπίδες για το χαμένο Phobos-Grunt (βλ. και SNR 16.11.2011 – http://techblog.gr/spacenews/space-news-report-16-11-2011/) αναπτερώθηκαν πρόσκαιρα όταν ένας επίγειος σταθμός παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) στην Αυστραλία κατόρθωσε να πιάσει ραδιοσήματα από το βολιστήρα ο οποίος «ξέμεινε» σε περιγήινη τροχιά για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο. Ωστόσο δυο μέρες μετά οι ελπίδες χάθηκαν όταν η επαφή με το σκάφος διακόπηκε. Μέχρι στιγμής το σκάφος παραμένει πεισματικά «κουφό» στα γήινα σήματα και συνεπώς δεν είναι δυνατό να πυροδοτηθούν οι κινητήρες του προκειμένου να ξεκινήσει για τον Άρη. Αλλά ακόμα κι αν αυτό κατορθωθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες, το «παράθυρο» εκτόξευσης (δηλαδή το χρονικό περιθώριο) κλείνει κι έτσι ακόμα κι αν το Phobos-Grunt ξεκινήσει, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να περάσει κοντά στον Άρη και κάθε απόπειρα προσεδάφισης στο δορυφόρο Φόβο (ο αντικειμενικός σκοπός της αποστολής) θα είναι αδύνατη. Ακόμα χειρότερα για τους Ρώσους, το επόμενο «παράθυρο» ανοίγει το 2014 –αλλά ακόμα και μέχρι τότε είναι μάλλον απίθανο να δοθεί η εντολή κατασκευής ενός παρόμοιου σκάφους σε ένα περιβάλλον όπου οι στρόφιγγες των διαστημικών κονδυλίων σφίγγουν και οι αμφιβολίες για την γενικότερη αδυναμία του ρωσικού διαστημικού μάνατζμεντ πληθαίνουν. Χαρακτηριστικά, ο Ρώσος πρόεδρος Νμίτρι Μεντέβντεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους –θυμίζοντας άλλες εποχές- ότι οι υπεύθυνοι για τις τελευταίες δυσπραγίες στο ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα ενδεχομένως να υποστούν οικονομικές, πειθαρχικές ή και ποινικές κυρώσεις. Τους τελευταίους 12 μήνες οι Ρώσοι έχουν χάσει –εκτός από το Phobos-Grunt- τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και ένα αυτόματο φορτηγό Progress.

————————————————————————————————————————————

Η αποστολή ενός ATV στον Διαστημικό Σταθμό (CNES).

Ευρωπαϊκοί δορυφόροι και… νταλίκες στο διάστημα!
Κι ενώ το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα περνά κρίση, οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για τα δυο επόμενα βήματα: την εκτόξευση του δεύτερου δορυφόρου με ρωσικό Soyuz από το διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική κ

Keywords
Τυχαία Θέματα