Tech how-to, Σκληρός δίσκος, NAS ή οικιακός server;

Όσο η ψηφιακή συλλογή περιοριζόταν στην μουσική με τα τραγούδια σαν MP3, τις φωτογραφίες στα 6 Megapixel και τις ταινίες στους δίσκους DVD όλα ήταν καλά και όμορφα. Ένας σκληρός δίσκος έφτανε και περίσσευε για όλα τα τραγούδια. Μετά ήλθαν τα βίντεο «xvid» για να ζητήσουν περισσότερο χώρο αλλά ευτυχώς μεγάλωσαν και οι χωρητικότητες των σκληρών δίσκων, οπότε μικρό το κακό.

Η εξέλιξη όμως δεν έμεινε εκεί. Η μουσική με τα αρχεία FLAC πέρασε στην εποχή της μη απωλεστικής συμπίεσης. Οι φωτογραφίες

ανέβηκαν σε διψήφιες αναλύσεις, τα σπιτικά βίντεο εξελίχθηκαν σε Hi-Def. Οι ματρόσκες, οι μπαμπούσκες, τα Blu-ray και όλα τα άλλα φορμά βίντεο υψηλής ευκρίνειας «τίναξαν στο αέρα» τους απλούς σκληρούς δίσκους. Μία ταινία σε αρχείο .mkv φτάνει εύκολα τα 10GB και σαν εικονικό αρχείο .ISO δίσκου Blu-ray τα 40GB. Ακόμα και οι νέοι δίσκοι των 3TB και 4TB ακόμα και αν υποστηρίζονται σωστά από το PC και το λειτουργικό σύστημα δεν φτάνουν πια. Επίσης οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι είναι αρκετά αξιόπιστοι αλλά χαλάνε με μαθηματική ακρίβεια. Το θέμα δεν είναι το αν θα χαλάσουν αλλά το πότε θα χαλάσουν και το τι θα γίνει όταν χαλάσουν. Θα χάσετε μοναδικά δεδομένα ή απλά θα αντικαταστήσετε το προβληματικό εξάρτημα χωρίς άγχος και χωρίς να υπάρχει κάποια απώλεια; Είναι αυτό δυνατόν;

Ναι, είναι. Απλά χρειάζεται ένας μηχανισμός που να μπορεί να διαχειριστεί μία συστοιχία σκληρών δίσκων για να αποθηκευτεί ολόκληρη η ψηφιακή συλλογή με ασφάλεια γιατί φυσικά δεν θέλετε να χάσετε τις αναμνήσεις μία ζωής. Μάλιστα έχετε και επιλογές στην υλοποίηση αυτού του μηχανισμού αποθήκευσης και ασφάλειας της ψηφιακής σας συλλογής. Οι πιο συνηθισμένες λύσεις είναι αυτές του οικιακού server και του NAS.

Εκτάκτως σήμερα οδηγός Tech how-to η νέα στήλη του Techblog.

————————————————————————————————————————————

1) Οικιακός Server
Μπορείτε να σκεφτείτε τον οικιακό server είναι ένα υποσύνολο των επαγγελματικών server που όμως υπερτερεί σε τομείς όπως η ευκολία χρήσης και διαχείρισης και προορίζεται για χρήση στο σπίτι και στην μικρή επιχείρηση, αυτό που ονομάζεται SOHO (Small Office Home Office). Εξειδικεύοντας το θέμα, θα αναφερθούμε πρώτα στον Windows Home Server (WHS) της Microsoft τον οποίο θεωρούμε σαν ένα από τα πλέον εμπνευσμένα προϊόντα της Microsoft. Οι δυνατότητες του άπτονται των δυνατοτήτων ενός επαγγελματικού server αλλά προσφέρει πολλά περισσότερα, πολύ καλύτερα και με πιο απλό τρόπο. Τι είναι ο WHS; είναι ένα λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζει την υλοποίηση ενός μηχανήματος server για «το σπίτι».

Τα βασικά του χαρακτηριστικά του οικιακού server είναι τα εξής:
Ι. Κεντρική αποθήκευση με ασφάλεια όλης της μουσικής, των βίντεο, των φωτογραφιών, και γενικά των ψηφιακών αρχείων σας με δυνατότητα πρόσβασης από οποιαδήποτε συσκευή ή υπολογιστή από οπουδήποτε στο οικιακό σας δίκτυο, αλλά και από το Internet.
ΙΙ. Διαχείριση δικαιωμάτων πρόσβασης χρηστών και υπολογιστών μέσω μιας απλής και εύκολης διαδικασίας.
ΙΙΙ. Αντίγραφα ασφαλεί

Keywords
Τυχαία Θέματα