Tech how-to, Στήνοντας ένα ασύρματο δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι

Σήμερα η ύπαρξη ασύρματου δικτύου Wi-Fi στο σπίτι δεν είναι πολυτέλεια αλλά «αναγκαιότητα» μιας και όλο και περισσότερες συσκευές μπορούν να συνδεθούν ασύρματα μεταξύ τους και με το Internet. Μάλιστα οι κατασκευαστές προτάσσουν το γεγονός ότι τα μηχανήματα τους έχουν την δυνατότητα «να συνδεθούν εύκολα και γρήγορα χωρίς καλώδια».

Είναι όμως δεδομένη η σύνδεση Wi-Fi όπως το αναφέρουν ή το ασύρματο οικιακό δίκτυο θέλει φροντίδα για να αποδώσει σωστά; Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει το δεύτερο μιας και το δίκτυο Wi-Fi δεν φτάνει

ούτε κατά διάνοια την αξιοπιστία ενός ενσύρματου δικτύου Ethernet. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά σημεία τα οποία αν προσεχτούν μπορούν να οδηγήσουν σε πιο απροβλημάτιστες υλοποιήσεις.

Κάθε Δευτέρα ένας οδηγός Tech how-to εδώ στο Techblog!
————————————————————————————————————————————

1) Μην συνδέετε τις συσκευές απευθείας μεταξύ τους. Χρησιμοποιήστε ένα ασύρματο router, ένα access point ή ένα gateway.
Υπάρχουν δύο τύποι σύνδεσης μεταξύ συσκευών που υποστηρίζουν δικτύωση Wi-Fi: ad-hoc και infrastructure. Στην πρώτη δύο συσκευές συνδέονται απευθείας μεταξύ τους και ανταλλάσσουν δεδομένα όπως για παράδειγμα δύο PSP. Η λειτουργικότητα αυτής της σύνδεσης είναι περιορισμένη και προορίζεται για συγκεκριμένες «πρόχειρες» εργασίες.
Στην δεύτερη περίπτωση ένα εξειδικευμένο μηχάνημα παίζει τον ρόλο του Access Point, αναλαμβάνοντας την οργάνωση και τις συνδέσεις του ασύρματου δικτύου. Κάθε συσκευή δεν συνδέεται απευθείας με την άλλη αλλά μέσω του access point. To access point μπορεί να είναι αυτόνομη συσκευή ή ενσωματωμένο λειτουργικό κομμάτι ενός ασύρματου router ή ενός gateway. Αυτή η τελευταία μορφή «όλα-σε-ένα» μάλιστα είναι και η πιο διαδεδομένη μιας και συχνά η εταιρεία που παρέχει το Internet προσφέρει μαζί με το πακέτο και ασύρματο ρούτερ. Βέβαια, και αυτό είναι αναμενόμενο, οι δυνατότητες αυτού του βασικού μηχανήματος της προσφοράς απέχουν από τις δυνατότητες των πιο προχωρημένων μοντέλων που κυκλοφορούν. Ειδική περίπτωση αποτελεί και το λεγόμενο Wi-Fi Direct που βρίσκουμε στα smartphone μιας και εδώ ένα από τα μηχανήματα αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο ενός βασικού access point.

————————————————————————————————————————————

2) Χρησιμοποιήστε την σωστή τεχνολογία στην ασύρματη δικτύωση.
Αρχικά το δίκτυο Wi-Fi ακολουθούσε την προδιαγραφή ΙΕΕΕ 802.11b με μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 11 Mbps. Μετά ήλθε το IEEE 802.11g με ταχύτητα 54 Mbps και πραγματική διαμεταγωγή στην περιοχή των 20 Mbit/sec. Αυτό είναι και το σύνηθες στα προσιτά ασύρματα ρούτερ. Σήμερα όμως το στάνταρτ είναι το IEEE 802.11n με ταχύτητα 300 Mbps (πραγματική γύρω στα 40 Mbit/sec) το οποίο μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να περάσει ακόμα και σήμα βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Ακόμα πιο ψηλά υπάρχουν τα μηχανήματα dual band τα οποία χρησιμοποιώντας όχι μόνο την καθιερωμένη περιοχή συχνοτήτων των 2,4 GHz αλλά και αυτήν των 5 GHz αυξάνουν την ονομαστική ταχύτητα στα 450 Mbps. Τέλος, μέσα στο 2012 θα δούμε και τις πρώτες

Keywords
Τυχαία Θέματα