Μέχρι το 2030 θα έχουν χαθεί οι μισές δουλειές στον πλανήτη

08:21 8/2/2012 - Πηγή: TechBlog

Αυτό αφορά όχι μόνο τη χώρα μας, η οποία είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη: σύμφωνα με τις προβλέψεις του μελλοντολόγου Thomas Frey, νέες τεχνολογικές καινοτομίες θα προκαλέσουν ραγδαίες αλλαγές σε βασικούς τομείς της παραγωγής, με αποτέλεσμα την όλο και μειούμενη ανάγκη ανθρώπινης επίβλεψης.

Είναι πολύ ριψοκίνδυνο να πει κανείς τι θα συμβεί σε 20 χρόνια από σήμερα, ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κου Frey, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια θέσεις απασχόλησης θα πάψουν να υφίστανται μέχρι το 2030. Το κεντρικό συμπέρασμα βασίζεται

σε ανάλυση επί μέρους τομέων, κάνοντας προεκτάσεις της εξέλιξης της τεχνολογίας στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Έτσι λοιπόν, στον τομέα της ενέργειας, προβλέπεται ότι η εξέλιξη των εναλλακτικών και «καθαρών» μορφών παραγωγής της, θα οδηγήσει σε εξάλειψη τη βιομηχανία εξόρυξης γαιανθράκων και πετρελαίου, με παράλληλη εξαφάνιση των τεράστιων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Πάρα πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν από τη δραστική μείωση της εξόρυξης, διύλισης και εμπορίας καυσίμων.

Μια άλλη τεράστια αλλαγή που θα συμβεί είναι η ουσιαστική εξάλειψη της αυτοκίνησης, τόσο των Ι.Χ., όσο και των μέσω μαζικής μεταφοράς. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι στο μέλλον δε θα χρειάζεται να βγαίνουμε από το σπίτι συχνά, καθώς θα έχει καθιερωθεί το μοντέλο της τηλεργασίας. Παράλληλα, τα οδηγούμενα αυτοκίνητα θα δώσουν στη θέση τους σε αυτοκινούμενα οχήματα, πλήρως αυτόνομα, τα οποία θα βασίζονται σε υπολογιστές και σύστημα GPS, στα οποία θα επιβαίνει το κοινό, χωρίς να τα έχει στην κατοχή του.

Στην εκπαίδευση, προβλέπεται ότι θα πάψουν να υφίστανται τα μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κολέγια και πανεπιστήμια, με τη μορφή που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Η μάθηση θα γίνεται με ιντερνετικές διαλέξεις και θα προσφέρεται σε όλους ελεύθερα με τη μορφή webcasts αλλά και μαγνητοσκοπημένων μαθημάτων.

Η βιομηχανική παραγωγή θα μεταλλαχθεί, από κεντρική και μαζική διαδικασία σε οικιακή υπόθεση, με την εμφάνιση 3D printers, οι οποίοι θα μπορούν να φτιάχνουν τα κατά παραγγελία προϊόντα, από χρηστικά αντικείμενα μέχρι και φαγητό. Η εμπορική δραστηριότητα έτσι, θα πληγεί καίρια, καθώς δε θα υπάρχει η ανάγκη καταστημάτων λιανικής, αλλά ούτε και τεράστιες αποθήκες, αλλά και διαμετακομιστικά μέσα μεταφοράς των προϊόντων από ήπειρο σε ήπειρο.

Τέλος, η ρομποτική θα φέρει αναπόδραστα μια νέα γενιά ευφυών και ευέλικτων ρομπότ, τα οποία θα εκτελούν κάθε επαναλαμβανόμενη, δύσκολη, βαρετή, αλλά και επικίνδυνη χειρονακτική εργασία που κάνουν σήμερα άνθρωποι, από την αποκομιδή των σκουπιδιών, μέχρι το κτίσιμο βιομηχανικών εγκαταστάσεων, το χειρισμό τοξικών αποβλήτων, τη γεωργία, την αλιεία, τις οδοκατασκευές, την ασφάλεια.

Ίσως όλα αυτά φαντάζουν υπερβολικά για ένα τόσο στενό χρονικό παράθυρο 20 χρόνων, δεδομένων των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που βιώνουμε, αλλά δεν παύει να είναι ένα σενάριο που μπορεί να πραγματωθεί σε ορισμένα σημεία του κόσμου. Ίσως η πρόοδος της τε

Keywords
Τυχαία Θέματα