foursquare: Η ‘παρεξηγημένη’ πλατφόρμα

15:07 4/4/2012 - Πηγή: Gugoo

Το foursquare είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που βασίζεται σε τοποθεσίες (location based social network). Με λίγα λόγια δηλαδή, μοιράζεται με τις επαφές των χρηστών, τις τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονται κάθε στιγμή (με τη θέλησή τους φυσικά).

Είτε βρίσκεσαι στη δουλειά σου, είτε στην αγαπημένη σου καφετέρια, είτε σε κάποιο μπαρ εξωτικού νησιού, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις check-in ώστε να ενημερώσεις τους φίλους σου για το πού βρίσκεσαι. Το τονίζω: «τους φίλους σου». Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις

ασφαλείας, αυτό είναι πολύ εύκολο να ελεγχθεί.

Άλλωστε, δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι εκτός από τους φίλους σου, στο να ξέρουν πού βρίσκεσαι κάθε φορά. Και αυτό βέβαια, με μέτρο. Δε χρειάζεται να γνωρίζουν ότι κάποια δεδομένη στιγμή πήγες ως το περίπτερο για να αγοράσεις εφημερίδες. Ούτε ότι κάποια άλλη φορά επισκέφτηκες τις δημόσιες τουαλέτες (αν και ανάλογα checkins είναι συχνά φαινόμενα).

Κατά καιρούς ακούω σχόλια απαξίωσης και δυσαρέσκειας για τις πλατφόρμες που έχουν να κάνουν με το location. Ότι δηλαδή θυμίζουν το Big Brother, ότι καταργούν την προσωπική ζωή και ότι χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία. Όσοι είναι αυτών των απόψεων, ξεχνάνε το βασικότερο. Είναι επιλογή του καθενός να μοιραστεί οποιαδήποτε πληροφορία. Πόσο μάλλον την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται κάποια στιγμή. Ακόμα και οι πιο φανατικοί χρήστες του Foursquare, επιλέγουν πότε και πού θα κάνουν check-in.

Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί μερικοί θεωρούν ότι απειλείται η προσωπική τους ελευθερία εάν μοιραστούν την τοποθεσία τους. Εάν όντως βρίσκονται σε ένα μέρος για το οποίο δεν πρέπει να μάθει κανείς, ή πρέπει να ξέρουν λίγοι, πολύ απλά δεν υπάρχει λόγος για sharing. Όμως, πού είναι το κακό εάν γνωστοποιήσουν ότι παρακολουθούν μία ταινία σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα, ή ότι κολυμπούν σε μία συγκεκριμένη παραλία; Έχουν κάτι να κρύψουν; Επαναλαμβάνω, εάν «ναι» (πχ. κρύβονται από κάποιον), τότε κανείς δεν τους υποχρεώνει να πατήσουν check-in. Μπορούν όμως να το πατήσουν σε άλλες περιπτώσεις, γιατί αποκλείεται πάντα να έχουν λόγο να κρύβονται. Εκτός βέβαια από την περίπτωση που μιλάμε για… καταζητούμενο εγκληματία.

Θεωρώ λοιπόν, ότι η χρήση των location based social networks για τον απλό χρήστη, είναι πολύ πιο ουσιαστική απ’ ότι οι περισσότεροι πιστεύουν. Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα. Βρίσκεσαι σε ένα εστιατόριο και αποφασίζεις να κάνεις check-in. Αμέσως οι επαφές σου στο foursquare θα ειδοποιηθούν και θα γνωρίζουν το πού βρίσκεσαι. Έχουν έτσι τη δυνατότητα είτε να σου στείλουν άμεσο μήνυμα για να τους γράψεις την άποψή σου για το συγκεκριμένο κατάστημα είτε να κρατήσουν στη μνήμη τους το συγκεκριμένο μαγαζί και όταν έρθει η στιγμή, να επικοινωνήσουν μαζί σου για περισσότερες πληροφορίες.

Επιπλέον, σκέψου το απλό, ότι δηλαδή υπάρχει η περίπτωση την ίδια στιγμή να βρίσκεται στον ίδιο χώρο κάποιος από τις επαφές σου και να μην τον έχεις δει λόγω πολυκοσμίας ή λόγω απόστασης (πχ. μακρινό τραπέζι).

Θα μου πεις, «Μα δε θέλ

Keywords
Τυχαία Θέματα