E. Θεοχάρους : Δεν θα ανοίξουν κεφάλαια για την Τουρκία ενόσω συνεχίζεται η κατοχή

16:34 14/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Καμιά κυπριακή Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24, ούτε και το 15 για την ενέργεια, ενόσω η Τουρκία κατέχει την Κύπρο και παραβιάζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, απάντησε η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους στον Επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, και για πολλοστή φορά την απεκάλεσε «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση του νότου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση

από το γραφείο της κ. Θεοχάρους, ο κ. Μπαγίς από τη μια κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι διατηρεί παγωμένα κεφάλαια, ενώ από την άλλη αρνείται να την αναγνωρίσει.

Όπως είπε η κ. Θεοχάρους, η ΕΕ έχει θέση για την Κύπρο και αυτή αποτυπώνεται στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 που απαντά στην Τουρκία και σε σχετική δήλωσή της ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε σχετικό ερώτημα του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, η ΕΕ με την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 καθιστά σαφές ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ως μόνο κράτος στο νησί την Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της μαζί της και να την αναγνωρίσει.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, «αντί αναγνώρισης πάγωσε τις σχέσης της με την ΕΕ λόγω της Κυπριακής Προεδρίας προσβάλλοντας την ΕΕ, τους θεσμούς το σύστημα αρχών και αξιών μας, ό,τι πιστεύουμε και για ό,τι αγωνιζόμαστε».

«Και ερχόμαστε εδώ», τόνισε η κ. Θεοχάρους, «στην 71η Σύνοδο, αντί στην 70η, ως να μην συνέβη τίποτε. Έχει δίκαιο – τόνισε – ο κ. Μπαγίς που ισχυρίζεται ότι δεν λειτουργεί κανονικά η ΕΕ, διότι εάν λειτουργούσαμε κανονικά δεν θα είμαστε εδώ ως να μην συμβαίνει τίποτε, αλλά θα παγώναμε τη διαδικασία μέχρι να μάθει η Τουρκία να σέβεται την ΕΕ και τους θεσμούς της».

Σχετικά με το κεφάλαιο 15, η κ. Θεοχάρους είπε ότι δεν θα ανοίξει εφόσον η Τουρκία στέλνει το στόλο της και εμποδίζει τις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της ΑΟΖ της για την εκμετάλλευση του κρατικούς της πλούτου, που είναι και πλούτος της ίδιας της ΕΕ.

Όταν, επισήμανε η κ. Θεοχάρους, ο κ. Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι με το πάγωμα του κεφαλαίου 15 η ΕΕ πυροβολεί το πόδι της, λανθάνεται. Διότι, όπως διευκρίνισε, δεν είναι το πόδι της ΕΕ που πυροβολείται, αλλά είναι η Τουρκία η οποία με τη στάση της πυροβολεί τους θεσμούς και τα συμφέροντα της Ευρώπης».

Ακόμη, απαντώντας στον πρέσβη της Ιρλανδίας Κένεθ Τόμσον, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «η Κύπρος είναι αγκάθι», η κ. Θεοχάρους τόνισε τα ακόλουθα: «Δεν είναι η Κύπρος το αγκάθι, αλλά η τουρκική κατοχή”.

«Εάν θέλουν να στείλουν το στόλο, το στρατό τους και την αεροπορία τους να μας αφανίσουν και να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ας το κάνουν, αλλά –παρατήρησε – αυτό δοκιμάζει την ύπαρξη όλων μας», κατέληξε η κ. Θεοχάρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα