H παιδεία και ο πολιτισμός δεν θα πληγούν από την οικονομική κρίση διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας

08:26 1/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαβεβαίωση ότι η παιδεία και ο πολιτισμός δεν θα πληγούν από την οικονομική κρίση, έδωσε χθές βράδυ  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Παράλληλα, ανέφερε πως η Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να προβλέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη βαθιά κρίση του συστήματος, ενώ σημείωσε πως για ορισμένους «φαίνεται ότι για την παγκόσμια κρίση φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ».

Σε ομιλία του σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ανθρώπινη Ασπίδα» της Λένιας Τακούσιη- Χριστοφόρου στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για τον οποίο η συγγραφέας συνέγραψε και απήγγειλε

ποίημα για την προσφορά του στον άνθρωπο, είπε ότι «εμείς είμαστε διαπαιδαγωγημένοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον απλό άνθρωπο από το κίνημα της καρδιάς, το Κόμμα του εργάτη. Ο,τι έχω προσφέρει μέχρι σήμερα είναι καθήκον, είναι υπηρεσία, δεν το κάνουμε για να αποκομίσουμε δόξα. Εμείς δεν τρέχουμε πίσω από τις καρέκλες, για μας οι καρέκλες βγάζουν φωτιά», είπε και πρόσθεσε πως όταν ο ιστορικός ηγέτης του ΑΚΕΛ για 45 χρόνια Εζεκίας Παπαϊωάννου «έφυγε και έπρεπε να αντικατασταθεί, οι συγκυρίες οδήγησαν στην αντικατάστασή του από το Δημήτρη» Χριστόφια.

Αφού αναφέρθηκε στη μακρόχρονη και προσωπική σχέση του με τη συγγραφέα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «κανείς μας δεν θα ήταν αυτό που είναι αν δεν υπήρχε το ανθρώπινο φρούριο που λέγεται ΑΚΕΛ που λέγεται λαϊκό Κίνημα. Κατά συνέπεια, η «Ανθρώπινη Ασπίδα» είναι η Ακελική ασπίδα. Νιώθω και δυνατός, νιώθω, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους. Αυτό το Κίνημα έχει περάσει μέσα από πάρα πολλές συμπληγάδες στα 85 χρόνια της ύπαρξης του. Πιο δύσκολες από τις σημερινές, πολύ πιο δύσκολες και τα έφερε βόλτα» σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι «αυτοί, οι οποίοι κόπτονται σήμερα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αυτοί ήταν απεργοσπάστες και πολεμούσαν τους εργαζόμενους την ώρα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ρίχνονταν στη φυλακή, δολοφονούνταν. Οι γυναίκες των εργαζομένων διοργάνωναν το μάζεμα των «ειδών αλληλεγγύης» για να αντέξουν τους μήνες απεργίας οι μεταλλωρύχοι, για να αντέξουν οι οικοδόμοι. Και άντεξαν. Οι συμπληγάδες του ’55 -’59 είναι όχι λιγότερο σοβαρές, με κτυπήματα και από δύο πλευρές και από την αποικιοκρατία και από τις υπερεθνικιστικές δυνάμεις».

Και όμως συνέχισε «αντέξαμε και βρεθήκαμε στο πηδάλιο και θέλω και απόψε να πω, εδώ, σε αυτή την επαρχία που έδωσε τα περισσότερα θύματα για να αντιμετωπιστεί η μάσκα και η τρομοκρατία, ότι οι άνθρωποι μας θα δικαιωθούν. Δεν πρόκειται να τελειώσει η θητεία αυτής της Κυβέρνησης χωρίς τη δικαίωση των ανθρώπων μας. Είναι επιταγή της ιστορίας. Και θα είναι μια πράξη εθνικής συμφιλίωσης. Διερωτώμαι αν θέλουν μερικοί αυτή τη συμφιλίωση, αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς, θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Αφού ανέφερε ότι «υπήρξαν και συγκυρίες ατυχείς» ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εμείς όταν αναλάβαμε είπαμε ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί ες αεί για πάντα να είναι νεροκουβαλητής άλλων δυνάμεων. Το ΑΚΕΛ ακολουθώντας και τη

Keywords
Τυχαία Θέματα