O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή του Καναδά

10:46 10/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή του Καναδά, με έδρα την Αθήνα, κ. Robert W. Peck.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο νέος Ύπατος Αρμοστής του Καναδά τόνισε ότι οι δύο χώρες συνδέονται με μια μακροχρόνια δυνατή φιλία και ότι τον χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι εμβαθύνουν και ενισχύουν τις σχέσεις του σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο Καναδάς συμμετείχε στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1963 έως το 1993 και ότι 28 Καναδοί έχασαν την ζωή τους κατά την υπηρεσία τους στην Κύπρο.

Ο κ. Peck αναφέρθηκε επίσης στην σθεναρή και αδιάλειπτη αμυντική σχέση μεταξύ Καναδά και Κύπρου αναγνωρίζοντας ότι η Κύπρος, ως σταθερό μέλος της ΕΕ, συμβάλλει σημαντικά στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για την βοήθεια που παρείχε η Κύπρος σε Καναδούς πολίτες κατά την διάρκεια εκκένωσης από το Λίβανο το 2006.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Peck ανέφερε ότι ο Καναδάς υποστηρίζει ένθερμα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση διαπραγματεύσεων η οποία θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στο λαό της Κύπρου τονίζοντας ότι η υποστήριξη αυτή εκφράστηκε και πάλι από όλους τους Αρχηγούς Κυβερνήσεως της Κοινοπολιτείας σε πρόσφατη συνάντηση τον Οκτώβριο του περασμένου έτους στην Αυστραλία.

Αναφερόμενος στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επιχειρηματικός σύνδεσμος ΚύπρουΚαναδά που συστάθηκε πέρυσι θα αυξήσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Peck συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για την επερχόμενη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας ότι ο Καναδάς διατηρεί μια στενή συνεργασία με την ΕΕ η οποία οδήγησε στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση μιας Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας καθώς και μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, κάτι που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

Ολοκληρώνοντας, ο νέος Ύπατος Αρμοστής του Καναδά διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα εργαστεί προκειμένου να τιμήσει και να αναπτύξει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις εγκάρδιες σχέσεις και τη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και τον Καναδά που εδράζονται, όπως ανέφερε, στις κοινές αξίες της δικαιοσύνης και της ειρήνης και που είναι εμφανείς με την κοινή συμμετοχή και τη στενή συνεργασία τους σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Κοινοπολιτεία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη στις διμερείς μας σχέσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επιβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη συνεργασία των δύο χωρών για την αποχώρηση των καναδικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσω Κύπρου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πρόσθεσε, ότι η Κύπρος εκτιμά πολύ τις σχέσεις της με τον Καναδά και είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε, σε διάφορους τ

Keywords
Τυχαία Θέματα