Reuters : Μοχλός πίεσης για λύση του Κυπριακού η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο

16:34 4/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για πρώτη φορά από τότε που η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, σχεδόν πριν από μια δεκαετία, οι εταίροι της έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται ως μοχλό πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος του νησιού, το οποίο παραμένει διαιρεμένο εδώ και 40 σχεδόν χρόνια, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι

οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν αυτό τους το πλεονέκτημα για την επίτευξη της επενένωσης του νησιού, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004.

Αναφέρει, ακόμη ότι είναι γεγονός ότι τα πιο ισχυρά κράτη-μέλη, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, ενδεχομένως να επιθυμούν να παραμείνει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα παρά να κληθούν να αντιμετωπίσουν τις πιθανές συνέπειες από μια λύση του προβλήματος, κάτι που θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην ένταξή της στην ΕΕ.

Σημειώνει , επίσης, ότι η Κύπρος έχει χρεοκοπήσει λόγω της μεγάλης έκθεσης της οικονομίας της στην ελληνική κρίση χρέους και των περιπετειών των κυπριακών τραπεζών, με την Κυβέρνηση να δηλώνει ότι μπορεί να ξεμείνει από χρήματα τον Απρίλιο σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Λευκωσία χρειάζεται απεγνωσμένα περίπου € 17 δισεκατομμύρια ευρώ από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, ποσό που ισοδυναμεί με το 100% του ΑΕΠ της χώρας.

Αναφέρει ακόμη ότι για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στο «ε/κ τμήμα» – όπως γράφει – του νησιού αναλογεί το ποσό των € 19.722.

Αυτό το γεγονός, προσθέτει, θα πρέπει να προσφέρει στις Βρυξέλλες ένα εργαλείο παρότρυνσης προς τους Ελληνοκύπριους για να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους σε μια χαλαρή διζωνική ομοσπονδία του είδους που προτάθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το 2004.

Τότε, αναφέρει το δημοσίευμα, οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ του σχεδίου Ανάν, με την ενθάρρυνση της Τουρκίας, η οποία έχει περίπου 30.000 στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, οι περισσότεροι από τους οποίους θα έφευγαν μέχρι το 2018.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι θα ήταν πολιτικά επικίνδυνο να ασκηθεί διπλωματική πίεση στην Κύπρο με αφορμή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να γυρίσει σε μπούμερανγκ και να τύχει εκμετάλλευσης από τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές και στις δύο πλευρές.

Οι σκεπτικιστές, συνεχίζει, αναφέρουν ότι βολεύει το Βερολίνο και το Παρίσι να αφήσουν το Κυπριακό σε μακροπρόθεσμο αδιέξοδο, γιατί αυτό εμποδίζει την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξη στην ΕΕ.

«Η ίδια η Ευρώπη είναι διχασμένη όσον αφορά στο θέμα της Κύπρου. Υπάρχουν πολλές χώρες που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να λύσουν το πρόβλημα, διότι η ένταξη της Τουρκίας θα προχωρήσει προς τα εμπρός», δήλωσε στο πρακτορείο πρώην μεσολαβητής του νησιού, ο οποίος μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας επειδή συνεχίζει να εμπλέκεται στη διπλωματία.

Keywords
Τυχαία Θέματα