Tο Γραφείο Προγραμματισμού μετεξελίσσεται σε Γενική Διεύθυνση, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

17:16 17/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με νέες, σημαντικές, αρμοδιότητες και καθήκοντα επιφορτίζεται το μέχρι πρότινος Γραφείο Προγραμματισμού, το οποίο μετεξελίσσεται και μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων και η συστηματική παρακολούθηση και υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας που προκύπτουν από τη Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο.

Ο

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε σήμερα σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με το Γενικό Διευθυντή και τη Διευθυντική Ομάδα του Γραφείου Προγραμματισμού για να αξιολογηθούν θέματα που αφορούν το νέο ρόλο του Γραφείου Προγραμματισμού μέσα στις συνθήκες που προκύπτουν από τη Δανειακή Σύμβαση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι απαιτείται πλέον μια πιο στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πως αυτό πρέπει να είναι ένας βασικός στόχος της νέας οικονομικής περιόδου.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται επίσης καλύτερος αναπτυξιακός σχεδιασμός ενόψει της σοβαρής οικονομικής κρίσης όπως επίσης και η αξιολόγηση των αναγκών που προκύπτουν για ανάπτυξη ανά πάσα στιγμή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε πως με βάση τα νέα δεδομένα το Γραφείο Προγραμματισμού αναβαθμίζεται σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, υποδεικνύοντας ότι η μετεξέλιξη αλλά και η μετονομασία του μέχρι σήμερα Γραφείου Προγραμματισμού συνάδει και αποδίδει πλήρως τους στόχους και το νέο ρόλο αυτής της Γενικής Διεύθυνσης οι οποίοι επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Όπως εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο πρώτος πυλώνας αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα και βασίζεται στην πιο αποτελεσματική παρακολούθηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ταμείων καθώς και στην παροχή λεπτομερούς πληροφόρησης στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και σε όλους τους άλλους φορείς και θεσμούς για τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η πληροφόρηση ειδικά αυτή την περίοδο που τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα είναι μια τονωτική ένεση για την οικονομία» σημείωσε.

Ο δεύτερος πυλώνας, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδη, είναι η συστηματική παρακολούθηση και υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας που προκύπτουν από τη Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο και παράλληλα ο συντονισμός για την εφαρμογή του Προγράμματος Διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Ο τρίτος πυλώνας έχει σχέση με την ανάπτυξη και αφορά το συντονισμό του σχεδιασμού της νέας αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης. «Σε συνεργασία με τα Υπουργεία θα πραγματοποιείται αξιολόγηση και ιεράρχηση των προτάσεων για νέα μεσαία και μεγάλα αναπτυξιακά έργα καθώς και ειδικότερα για διαμόρφωση στρατηγικής για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας», εξήγησε, αναφέροντας σε ό,τι αφορά το τελευταίο, πως πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι κατά την επόμενη περίοδο θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία από την ΕΕ και σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η νέα Γενική Διεύθυνση θα οριστικοποιηθεί με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και απ’ εκεί και πέρα θα ενισχυθεί με άτομα από όλα τα Υπουργεία στη βάση της εναλλαξιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Σε ερώτηση σε σχέση με το κατά πόσο θα δοθούν νέες εξουσίες στη νέα Γενική Διεύθυνση και αν θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις γι’ αυτό, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι η εμπειρία και από άλλες χώρες όπου υπάρχει ένα ανάλογο όργανο για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Δανειακής Σύμβασης και του Μνημονίου απέδειξε ότι δεν χρειάζονται ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις. «Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές για να μπορέσει να βοηθήσει τη Γενική Διεύθυνση για ν’ αναλάβει αυτό το ρόλο που της ορίζεται» συμπλήρωσε.

Επανέλαβε τέλος πως ο ρόλος της νέας Γενικής Διεύθυνσης είναι κρίσιμος και πως η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα διαδραματίσει έναν από τους πιο ουσιαστικούς ρόλους για να μπορέσει να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα