Α. Χαραλάμπους: «Η πρώην Κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα λόγω του πολιτικού κόστους»

13:54 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης λόγω της μη έγκαιρης λήψης μέτρων για αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών μελετών και ΕΕ Ανδρέας Χαραλάμπους.

Καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι από το Φεβρουάριο του 2010, με υπηρεσιακά σημειώματα, προειδοποιούσε για την πορεία της οικονομίας και εισηγείτο τη λήψη μέτρων για

αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και διαθρωτικών προβλημάτων ως επίσης και των προβλημάτων που παρουσίαζε ο τραπεζικός τομέας.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, τα μέτρα δεν υιοθετήθηκαν από την πολιτική εξουσία λόγω του πολιτικού κόστους που θα αναγκαζόταν να επωμιστεί.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι μετά από συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο τον Ιούλιο του 2010, με τις οποίες προειδοποιούσε για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, λήφθηκαν κάποια μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση «δυστυχώς όμως δεν συνεχίστηκαν».

Κληθείς να αναφερθεί στους λόγους που οδήγησαν στον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές τον Μάιο του 2011, αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στο μέγεθος του τραπεζικού συστήματος και στη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία ως επίσης και στη μη λήψη μέτρων για περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ανέφερε ακόμη ότι η ένταξη της Κύπρου σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης ήταν μονόδρομος δεδομένου ότι δεν είχαμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και δεν λαμβάνονταν μέτρα.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η Κύπρος δεν υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο Μηχανισμό αμέσως μετά τον αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές επειδή κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν εφαρμογή οδυνηρών μέτρων προσαρμογής.

Είπε, ακόμη ότι και άλλες χώρες καθυστέρησαν να ζητήσουν βοήθεια από το Μηχανισμό, προσθέτοντας ότι η πολιτική εξουσία στην Κύπρο θεωρούσε τις συνταγές του μνημονίου « ως κοινωνικά και πολιτικά μη αποδεκτές».

Keywords
Τυχαία Θέματα