Α. Φιλίππου: Η Βουλή γνώριζε πλήρως την κατάσταση της Λαϊκής

14:45 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Βουλή γνώριζε την κατάσταση της Λαϊκής Τράπεζας όταν ενέκρινε την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της κρατικής Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Φιλίππου, τονίζοντας ότι η εξάρτηση

της Λαϊκής από την χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα στο τέλος του 2011 ανερχόταν στα €9,3 δις.

Καταθέτοντας στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, ο κ. Φιλίππου είπε ότι η εκροή μεγάλων ποσών από την Τράπεζα αμέσως μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup κατά τη διάρκεια των τραπεζικών αργιών έγινε μέσω του internet banking καθώς η Κεντρική Τράπεζα καθυστέρησε να δώσει οδηγίες για κλείσιμο του, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι η Λαϊκή Τράπεζα ήταν φερέγγυα μέχρι το Μάρτιο του 2013 οπόταν επιβλήθηκε η πώληση των εργασιών της Τράπεζας στην Ελλάδα, που στοίχισε στους μετόχους €3 δις.

“Το Μάρτιο του 2012, λίγο την κρατικοποίηση της Τράπεζας, οι υποχρεώσεις της Λαϊκής Τράπεζας μέσω του ELA, των πράξεων αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και των συμβολαίων αναχρηματοδότησης (Repos) ανέρχονταν στα €10,33 δις”, ανέφερε ο κ. Φιλίππου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Γεώργιου Πική, ο κ Φιλίππου διαφώνησε με αναφορά του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής πως η Λαϊκή παραπλάνησε τη Βουλή.

Διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν βρισκόταν στη Λαϊκή όταν η τράπεζα ζήτησε κρατική στήριξη, ο κ. Φιλίππου εξήγησε πως σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Τράπεζα με σκοπό να προσελκύσει επενδυτές, υπήρχε σαφέστατη αναφορά που έλεγε ότι “στην 31η Δεκεμβρίου του 2011 η συνολική χρηματοδότηση του ομίλου μέσω διαφόρων προγραμμάτων της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος ανερχόταν στα €9,3 δις ή ποσοστό 27,5% επί του συνολικού του ισολογισμού”

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, το δελτίο σημείωνε επίσης ότι η τράπεζα διέθετε χρηματοδότησης βάσει συμβολαίων επαναγοράς (repos) με τρίτα μέλη ύψους €663 εκ.

Υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι τον Νοέμβριο του 2012 η Βουλή ψήφισε νομοθεσία που επέτρεψε στην Κυβέρνηση να εγγυηθεί τραπεζικά ομόλογα, έτσι ώστε οι τράπεζες να εξασφαλίσουν περισσότερη χρηματοδότηση μέσω ΕΛΑ, ο κ. Φιλίππου πρόσθεσε ότι “δηλαδή η Βουλή γνώριζε πλήρως ποια ήταν κατάσταση όσον αφορά τη ρευστότητα της Λαϊκής και τις ανάγκες της”.

Σε ερώτηση του κ. Πική αν διαφωνεί με τη θέση ότι παραπλανήθηκε η Βουλή αναφορικά με τα στοιχεία για τη Λαϊκή, ο κ. Φιλίππου απάντησε: “Είναι σαφέστατα τα στοιχεία, μιλούν για μια τράπεζα που το 27,5% του ισολογισμού της βασίζεται σε χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα και φανερώνουν ότι η ρευστότητά της είναι αδύνατη”, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Πική, ο κ. Φιλίππου διαφώνησε με δήλωση του νυν Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη ότι η Λαϊκή “μπήκε στον αναπνευστήρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές”.

“Η Τράπεζα αυτή μέχρι την τελευταία ημέρα που λειτουργούσε ήταν φερέγγυα, με τη σημασία ότι τα στοιχεία ενεργητικού της ήταν περισσότερα από τα στοιχεία παθητικού της”, είπε και εξήγησε ότι μιλά για την περίοδο από το Μάιο του 2012 (οπόταν έλαβε την κεφαλαιακή ένεση ύψους 1,8 δις από το κράτος) μέχρι το Μάρτιο του 2013.

Ωστόσο ερωτηθείς για τη δυνατότητα ανάκτησης των χορηγηθέντων δανείων, ο κ. Φιλίππου είπε ότι η φερεγγυότητα της Τράπεζας “διαβρωνόταν από μήνα σε μήνα” λόγω των ζημιών που κατέγραφε η Τράπεζα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και της ανάγκης περαιτέρω προβλέψεων για επισφαλή χρέη. Εξήγησε επίσης ότι όσο ήταν Πρόεδρος της Τράπεζας δεν έγιναν δάνεια, αλλά η αξία των υφιστάμενων δανείων επανακτιμάτο αναλόγως των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ερωτηθείς από την Ηλιάνα Νικολάου αν η στήριξη στη Λαϊκή δεν ήταν μάταια, ο κ. Φιλίππου επανέλαβε ότι η Τράπεζα ήταν βιώσιμη “αν γινόταν ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας όπως προνοείτο στο πρώτο μνημόνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2012″.

Παράλληλα, ο κ. Φιλίππου άφησε αιχμές κατά του τέως Διοικητή της ΚΚΤ Αθανάσιου Ορφανίδη λέγοντας ότι η αποδοχή της μετατροπής της Μαρφίν Εγνατίας σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας, κάτι που μετέφερε την υποχρέωση των εγγυημένων καταθέσεων στην κυπριακή Κυβέρνηση ήταν θλιβερό γεγονός. “Αν η Τράπεζα παρέμενε θυγατρική η Κυβέρνηση θα είχε και άλλες επιλογές. Δυστυχώς όμως η ΚΤΚ το 2010 και το 2011 όταν έβλεπε την κατάσταση της Ελλάδας να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, δεν ενήργησε ώστε να εμποδίσει την ενσωμάτωση”, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δύο επιστολές από τον τέως Διοικητή της ΚΤΚ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά την έκρηξη στο Μαρί ότι η οικονομία βρισκόταν σε έκτακτη ανάγκη που συγκρινόταν με αυτή της τουρκικής εισβολής, ο κ. Φιλίππου είπε ότι η επιστολή αυτή ήταν σε γνώση του, προσθέτοντας ότι “ήταν ατυχία που η Κύπρος δεν πήγε στο Μηχανισμό Στήριξης από το 2011, όταν είχαν κλείσει οι διεθνείς αγορές”.

Διέρρευσαν μεγάλα ποσά μέσω του Internet banking της Λαϊκής

Ερωτηθείς από τον κ. Πική για τις πληροφορίες για εκροή μεγάλων ποσών από τη Λαϊκή κατά τη διάρκεια των τραπεζικών αργιών, ο κ. Φιλίππου είπε δεν γνωρίζει επακριβώς τα ποσά, προσθέτοντας ότι παρόλο που η τράπεζα ήταν κλειστή η διαδικτυακή τραπεζική συνέχισε τη λειτουργία της “μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου με παράλειψη της ΚΤΚ που δεν έδωσε οδηγίες να κλείσει το internet banking”.

“Το Εurogroup έγινε Παρασκευή και το internet banking έμεινε ανοικτό μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου”.

Κληθείς να σχολιάσει κατάθεση του τέως ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής ότι η ΕΚΤ έδωσε εντολή για κλείσιμο του Internet banking το οποίο τερματίστηκε αμέσως, ο κ. Φιλίππου είπε ότι μπορεί η ΕΚΤ μπορεί να έδωσε αυτές τις οδηγίες “αλλά η ΚΤΚ έδωσε οδηγίες το απόγευμα του Σαββάτου”. Είπε δε ότι το όλο θέμα ηγέρθη σε συνεδρία στην Κεντρική Τράπεζα το Σάββατο το απόγευμα, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Eurogroup για την επιβολή κουρέματος ήταν γνωστή από τα ξημερώματα του Σαββάτου, κάτι που επέτρεψε σε καταθέτες να αποσύρουν καταθέσεις μέσω του internet banking.

Εξάλλου, ο κ. Φιλίππου είπε ότι δεν υπήρχε “ίχνος δικαιοσύνης” στη συμφωνία για πώληση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως η συμφωνία που έγινε παρά την αντίδραση των τραπεζών, στοίχισε στη Λαϊκή €3 δις.

Μετά την πώληση της Ελλάδας, η Λαϊκή έγινε αφερέγγυα, είπε.

Είπε χαρακτηριστικά ότι ενώ η Τράπεζα στα τέλη Αυγούστου του 2012 είχε υποβάλει στην ΚΤΚ σχέδιο αναδιάρθρωσης, μετά από δυόμισι μήνες η ΚΤΚ απάντησε ότι η Κομισιόν θεωρεί ως μη αποδεκτό το σχέδιο και ζητήθηκε από την ΚΤΚ η ετοιμασία νέου σχεδίου από την Alvarez Marsal, το οποίο να εξετάζει διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένου του σεναρίου της εκκαθάρισης ως το χειρότερο σενάριο, με το βασικό σενάριο να προνοούσε το διαχωρισμό της Λαϊκής Κύπρου και Λονδίνου με στόχο την προσέλκυση των επενδυτών.

Ενώ αναμέναμε να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις μεσολάβησαν οι εξελίξεις στο Eurogroup, είπε.

Ο κ. Φιλίππου είπε ακόμη ότι την παραμονή του δεύτερου Eurogroup σε συνάντηση με την A&M στην ΚΤΚ, ο ίδιος είχε προτείνει όπως οι εργασίες της Λαϊκής στην Ελλάδα να γίνουν ξεχωριστή οντότητα, οι μετοχές της οποίας να πωλούντο στους υφιστάμενους μετόχους στη βάση pro rata (κατ` αναλογία). Όπως είπε, η Α&Μ απάντησε ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό, αλλά δεν υπάρχει ο χρόνος.

Θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στη Λαϊκή το κούρεμα καταθέσεων

Παράλληλα, ερωτηθείς από τον κ. Πική για τη σύμπηξη της Λαϊκής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Φιλίππου είπε ότι αυτό ήταν κακή ιδέα και υποστήριξε πως θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στην Λαϊκή Τράπεζα το κούρεμα καταθέσεων που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο κατέστησε την Τράπεζα βιώσιμη και να μην εφαρμοστεί η λύση της εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα