Α. Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν θα συναινέσει στην παραχάραξη της κυπριακής ιστορίας

23:22 13/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει στην παραχάραξη της κυπριακής ιστορίας, δήλωσε απόψε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Σε ομιλία του στο Πολιτικό Μνημόσυνο Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο οίκημα ΕΑΣ Αγίου Δομετίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι για τριάντα τρία και πλέον χρόνια, ο Σωτήρης δεν

τιμήθηκε όπως τιμήθηκαν τόσοι και τόσοι ήρωες που γέννησε ο τόπος μας.

«Για τρεισήμισι δεκαετίες ο Σωτήρης συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των πραξικοπηματιών. Για τρεισήμισι δεκαετίες η πολιτεία καθυστερούσε με χίλιες δύο προφάσεις τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια και να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια από την οικογένεια του για να λάμψει η αλήθεια: για να αναγνωριστεί επίσημα ότι ο Σωτήρης εκτελέστηκε άνανδρα και πισώπλατα από τους πραξικοπηματίες επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει τις προδοτικές τους διαταγές. Οπως μαρτυρεί η επιστημονική διερεύνηση των λειψάνων του, ο Σωτήρης μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε με όπλα που τότε μόνο οι αξιωματικοί των ΛΟΚ που πρωταγωνίστησαν στο πραξικόπημα κατείχαν», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η κάθαρση για τη μνήμη του Σωτήρη και την οικογένειά του, για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, θα ολοκληρωνόταν αν απολογούνταν αυτοί που τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ και οι όμοιοί τους και καταδικάζονταν ως προδότες. «Δυστυχώς, όμως ούτε οι ίδιοι, ούτε και ο πολιτικός χώρος που τους στέγασε και τους προστάτεψε βρήκαν τη δύναμη να παραδεχθούν ότι εγκλημάτησαν σε βάρος της Κύπρου και να απολογηθούν. Αντιθέτως, πάρα πολλοί παραμένουν μέχρι σήμερα αμετανόητοι. Οι πιο πωρωμένοι από αυτούς, πρωτοπαλίκαρα της ΕΟΚΑ Β’, εξακολουθούν να υπερασπίζονται τα εγκληματικά έργα και τη δολοφονική δράση τους», συμπλήρωσε.
Αλλοι, συνέχισε, προτιμούν τη σιωπή παρά τη συγνώμη.

«Ελάχιστοι είναι αυτοί που βρήκαν το θάρρος και τη δύναμη να απολογηθούν… Οι υπόλοιποι, με μπροστάρη το Δημοκρατικό Συναγερμό, εξακολουθούν μέχρι σήμερα να τιμούν, να δοξάζουν και να δαφνοστεφανώνουν το Γρίβα και το Σαμψών. Ο κ. Αναστασιάδης μάλιστα, ξεπερνώντας κάθε όριο και προσβάλλοντας βάναυσα τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας, τέλεσε τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα ενός πραξικοπηματία. Δυστυχώς, αντί με το πέρασμα του χρόνου να παραδέχονται τα εγκλήματα και να διδάσκονται από την ιστορία, φαίνεται ότι κάποιοι αποθρασύνονται. Ο λόγος είναι απλός. Θεωρούν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα εξαγνίσουν και θα διατηρήσουν ανεπηρέαστη την παράταξη τους. Θεωρούν ότι θα μπορούν να διαστρεβλώνουν για πάντα τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία αποφεύγοντας έτσι το όποιο πολιτικό κόστος», πρόσθεσε.
Κάποιοι, είπε ο κ. Κυπριανού, μνημονεύουν ισότιμα και τους υπερασπιστές και τους αρνητές της δημοκρατίας.

«Ας σταματήσει πλέον η πρόφαση της «διατεταγμένης αποστολής». Όταν η Πολιτεία και η Εκκλησία αναλαμβάνουν το καθήκον να διατηρήσουν και να τιμήσουν την ιστορική μνήμη θα πρέπει να το κάνουν έχοντας στο μυαλό τους για ποιο λόγο συνάντησαν το θάνατο αυτοί που έγραψαν την Ιστορία, είτε βρίσκον

Keywords
Τυχαία Θέματα