Α. Νεοφύτου: Ευκαιρία διόρθωσης στρεβλώσεων στο νόμο για ΚΤ

17:48 7/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπάρχουν καταγραμμένες θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν ένα νόμο που όλοι έκριναν ότι έδινε υπερεξουσίες στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τώρα “δίδεται η ευκαιρία να τον διορθώσουμε και θα κριθούμε όλοι από τις αποφάσεις μας”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δεν απέκλεισε έκτακτη σύγκληση της Βουλής ως αίτημα από τον ΔΗΣΥ.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική

διάσκεψη, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι ο ΔΗΣΥ διατηρεί τις αμφιβολίες του για τη χρησιμότητα του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε δύο τράπεζες, λέγοντας ότι υπάρχουν οι λύσεις εντός της τράπεζας και εντός του σημερινού νομικού πλαισίου.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “η πορεία του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν είναι απλά η πορεία ενός συγκεκριμένου κλάδου της οικονομίας, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της κυπριακής οικονομίας, πολύ περισσότερο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και την υπογραφή του μνημονίου”.

“Ως ΔΗΣΥ επιμένουμε και το υπογραμμίζουμε ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα πρέπει να μείνουν μακριά από τις διεργασίες εντός των τραπεζών και από τις εταιρικές τους υποθέσεις”, είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι “ο προβληματισμός και η συζήτηση στο επίπεδο αρχών του ρυθμιστικού πλαισίου και των προεκτάσεων σε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία και οικονομία, όχι μόνο είναι θεμιτός, αλλά επιβαλλόμενος και επιβεβλημένος”.

Όπως είπε, “όλοι συμφωνούμε ότι απαιτείται πάνω από όλα η επανάκτηση της εμπιστοσύνης”, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν, φυσικά, διαφορετικές προσεγγίσεις στο πώς αυτή επιτυγχάνεται, όπως επίσης στο πώς νομιμοποιείται και είναι ωφέλιμη η τελική χρήση των καταθέσεων”.

“Δική μας πεποίθηση και άποψη, και αυτό το υπογραμμίζουμε, είναι ότι η εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα χτίζεται όταν σέβεσαι τον καταθέτη, και ιδιαίτερα στα πρωτόγνωρα που έχουν συμβεί στον τόπο μας ο ελάχιστος σεβασμός σε ό,τι έχει απομείνει στους καταθέτες, Κύπριους και ξένους”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “από εκεί και πέρα υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που σε μας προκαλούν ανησυχία” και ότι “ο δικός μας προβληματισμός, αλλά και οι θέσεις μας, επικεντρώνονται σε πέντε σημεία”.

“Πρώτον, από την ώρα που όλοι παραδεχόμαστε, όλα ανεξαίρετα τα πολιτικά κόμματα, ότι υπό την πίεση του χρόνου και των διλημμάτων εκείνο το βράδυ μετά από το πρώτο Eurogroup και στον κίνδυνο να χαθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ψηφίσαμε το νόμο περί εξυγίανσης, δίδοντας παγκόσμια αποκλειστική αρμοδιότητα σε ένα πρόσωπο, δόθηκαν τόσες εξουσίες σε ένα πρόσωπο, που δεν υπάρχει άλλο παγκόσμιο φαινόμενο και είμαστε παγκόσμια πρωτοτυπία”, είπε και πρόσθεσε ότι “δεν έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο Κεντρικό Τραπεζίτη, είναι το θέμα που επισημαίνουμε”.

Ο κ. Νεοφύτου εξήγησε γιατί ψηφίστηκε ο νόμος και είπε: “Δώσαμε υπερεξουσίες σε ένα άτομο. Όλοι παραδεχθήκαμε ότι ήταν λάθος. Δεν είναι ανάμειξη των πολιτικών κομμάτων στα των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι υποχρέωση των κομμάτων να διορθώσουν το λάθος τους, διαφορετικά δικαιολογημένα λειτουργοί των ΜΜΕ θα συνεχίζουν να διερωτώνται τί έχουμε να κρύψουμε και φοβούμαστε να αλλάξουμε αυτή τη νομοθεσία. Εμείς ως ΔΗΣΥ δηλώνουμε ότι δεν έχουμε τίποτε ούτε να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε από τον Κεντρικό Τραπεζίτη, και αν έχει οποιαδήποτε στοιχεία για οποιονδήποτε από μας, ας τα δώσει στη δημοσιότητα. Ο νόμος πρέπει να αλλάξει, πρέπει να διορθωθεί”.

“Δεύτερο, όλοι αποδέχονται ότι δεν αποτελεί χρηστή διοίκηση το να καθίσταται ο επόπτης της λειτουργίας ενός συστήματος και εποπτευόμενος. Άρα εύλογες είναι οι απορίες για το πώς είναι δυνατόν ηθικά και εταιρικά ανεκτό, ακόμη και νομικά, να επιχειρεί η Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο επόπτης της Τράπεζας Κύπρου και των υπόλοιπων τραπεζών, να καθορίζει διά της Διαχειρίστριας το Διοικητικό Συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου. Ουσιαστικά θα μετατρέψουμε τον επόπτη ως ιδιοκτήτη που θα διορίζει το Συμβούλιο και θα αναμένουμε ο επόπτης να κάνει καλά τη δουλειά του, ελέγχοντας τον εαυτό του”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “τρίτο, και στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, ο καθένας μπορεί να κρίνει – και εμείς την κρίνουμε – ως έντονα αντιθεσμικό το πάρε-δώσει που γίνεται τις τελευταίες δύο ημέρες στην Κεντρική Τράπεζα μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και μεγαλοδικηγόρων για τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου”.

“Δουλειά του οποιουδήποτε Κεντρικού Τραπεζίτη είναι να εγκρίνει και να ελέγχει την κάθε διοίκηση της τράπεζας, όχι να την καθορίζει μέσα από παζάρια. Οι μετοχές ανήκουν στους πιστωτές, που δεν είναι άλλοι από τους καταθέτες των δύο τραπεζών, της πρώην Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, αυτούς που πλήρωσαν το πιο βαρύ τίμημα της οικονομικής κρίσης, και σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει, αν θέλουμε να επανακτήσουμε σταδιακά την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, να δείξουμε όλοι τον ελάχιστο σεβασμό”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι “δικαίως αποδίδεται ευθύνη σε εμάς τους πολιτικούς, σε συγκεκριμένους τραπεζίτες, σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και άλλους για την κατάσταση της οικονομίας”, προσθέτοντας ότι “μεγάλο όμως μέρος αυτής της ευθύνης έχουν και οι μεγαλοδικηγόροι που έχουν και αυτοί εκθρέψει και είναι τρόφιμοι και παράγοντες του ίδιου συστήματος” και ότι “δεν μπορούν αυτοί να παρουσιάζονται ως και οι μόνοι που θα εξυγιάνουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα”.

“Τέταρτο, είναι προφανές ότι μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προέρχεται από εταιρείες ανάπτυξης γης και παρεμφερείς κλάδους. Αποτελεί υποχρέωση του κάθε τραπεζίτη σε οποιανδήποτε τράπεζα ή ακόμη και στο Συνεργατισμό να λάβει μέτρα, εάν αυτοί οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν για τα κακά δάνεια και τις προβληματικές εταιρείες μηχανισμοί που μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως και οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και οι εταιρείες τους να υποστούν όσα προβλέπονται”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “πέμπτο, διατηρούμε την αμφιβολία μας για τη χρησιμότητα της δημιουργίας μιας νέας τράπεζας, δηλαδή τον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε δύο τράπεζες, με πρόσχημα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ορισμένοι από τους developers”.

“Για αυτούς, επαναλαμβάνω, υπάρχουν οι λύσεις εντός της τράπεζας. Υπάρχουν οι λύσεις εντός του σημερινού νομικού πλαισίου. Το ίδιο και για όλες τις προβληματικές εξασφαλίσεις. Το γιατί ορισμένοι τόσο επίμονα επιδιώκουν μια νέα τράπεζα, με άλλη διοίκηση και μηχανισμούς, με τη μεταφορά σ` αυτήν δανείων και καταθέσεων, αλλά και πολύ μεγαλύτερο αριθμό εξασφαλίσεων από όσους αφορούν αποκλειστικά εταιρείες ανάπτυξης γης, συνεχίζει για μας να προκαλεί ερωτηματικά. Δεν μιλάμε για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας, όπως προέβλεπε αρχικά το μνημόνιο. Μιλάμε για τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα αφορά ένα τεράστιο ποσοστό των ακινήτων της Κύπρου, ολόκληρη σχεδόν την οικοδομική βιομηχανία, μεγάλο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας, που θα επιφέρει, πολύ φοβούμαστε, και την τεχνητή και κάθετη πτώση των αξιών όλων ανεξαίρετα των κυπριακών ακινήτων, ακόμα και των ακινήτων που δεν είναι καν υποθηκευμένα σε οποιανδήποτε τράπεζα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό το σχήμα θα φέρει και πιθανώς “μεγάλα κέρδη σε όσους επενδύσουν με πολύ χαμηλή επένδυση, με μεγάλη έκπτωση να γίνουν ουσιαστικά ιδιοκτήτες των ακινήτων με μεσοπρόθεσμα μεγάλα κέρδη και αυτό είναι ένας προβληματισμός και πιστεύω ότι αυτό δεν είναι το ζητούμενο στη χώρα μας”.

“Το στοίχημα της Κύπρου μας αφορά όλους ανεξαίρετα. Το να ορθοποδήσει ο τόπος δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη ή ζημιές. Δεν μας αγγίζει ο πόλεμος εντυπώσεων, αλλά και συμφερόντων, που σήμερα εξελίσσεται. Αυτό που μας αφορά είναι η ουσία και η ουσία για μας, αλλά και το μεγάλο κέρδος για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, είναι να βγει η Κύπρος το συντομότερο από τη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτό”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που θέσεις και απόψεις του ομιλούντα κτυπήθηκαν και τους αποδόθηκαν αλλότρια κίνητρα, δεν είναι η πρώτη φορά που θέσεις μας δημιουργούν δημόσια συζήτηση, δεν είναι η πρώτη φορά που, εκφράζοντας δημόσια τις θέσεις μας, βρισκόμαστε απέναντι από συγκεκριμένα συμφέροντα που έχουν το απόλυτο δίκαιο να έχουν τις απόψεις τους”.

“Ο χρόνος και σε αυτή την περίπτωση θα καταδείξει την ορθότητα ή όχι των θέσεων, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα: Εμείς τολμούμε να λέμε τις απόψεις μας δημόσια. Κάποιοι επιλέγουν την ανωνυμία για να εκφράζουν τις απόψεις τους, και αυτή είναι μια διαφορά που κρίνουμε ότι είναι καλό να την υπογραμμίσουμε”, είπε.

Σε παρατήρηση ότι τα άλλα κόμματα φαίνεται να μην επιθυμούν αλλαγή του νόμου που αφορά τις εξουσίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “ο χρόνος θα δείξει”, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν καταγραμμένες θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν ένα νόμο που όλοι έκριναν ότι έδινε υπερεξουσίες” και τώρα “δίδεται η ευκαιρία να τον διορθώσουμε και θα κριθούμε όλοι από τις αποφάσεις μας”.

Ερωτηθείς για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη όσον αφορά το διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “σε αυτό το θέμα έχουμε μία διαφορετική ανάγνωση” και ευχήθηκε, “εάν οι νέοι μέτοχοι της τράπεζας αποφασίσουν να σπάσουν στα δύο την τράπεζα, να είναι αυτοί οι σωστοί και εγώ ο λανθασμένος”.

Σε παρατήρηση ότι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται ορθός ο νόμος, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι από το 1963 δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα ισορροπίες, άρα οι αλλαγές έγιναν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, είπε, σήμερα “προσπαθούμε να διορθώσουμε μία στρέβλωση”.

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν αποκλείεται έκτακτη σύγκληση της Βουλής για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ως αίτημα από τον ΔΗΣΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα