Α. Βότσης : Σοβαρή προσπάθεια μείωσης των εξόδων του καταβάλλει ο ΚΟΑ

17:23 20/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια μείωσης των εξόδων του ώστε η συνεισφορά του κράτους προς τον Οργανισμό να περιοριστεί, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης, ο οποίος προήδρευσε στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής που εξέτασε τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ.

Ο κ. Βότσης είπε ότι κατά τη συνεδρία «τέθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως τους τρόπους με τους οποίους γίνεται ο διαχειριστικός έλεγχος

των ομοσπονδιών που επιχορηγούνται από τον ΚΟΑ».

Είπε ότι «ζητήσαμε όπως πέραν του οικονομικού ελέγχου γίνεται και ουσιαστικός διαχειριστικός έλεγχος ώστε τα παρατράγουδα και τα προβλήματα να εκλείψουν το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Βότσης ανέφερε πως «η επιχορήγηση του ποδοσφαίρου μέσα από όλα τα προγράμματα είναι στα 6 εκατομμύρια». Εξήγησε ότι «πέραν των ποσών των λίγων χιλιάδων που δίνονται ως απευθείας χορηγία στην ΚΟΠ, στο ποδόσφαιρο πάνε 6 εκ με διάφορα προγράμματα».

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Πάμπος Στυλιανού είπε ότι ο Προϋπολογισμός του ΚΟΑ για το έτος 2013 λαμβάνει υπόψη τα πλαίσια λιτότητας που έχει καθορίσει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, είναι ισοσκελισμένος και το συνολικό του ύψος ανέρχεται στα 30,437,540 εκ. ευρώ.

Είναι, δηλαδή μειωμένος κατά 3,797,802 εκ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η κρατική χορηγία ανέρχεται σε 28 εκ. ευρώ, δηλαδή είναι μειωμένη κατά 3,280 εκ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες δαπάνες καλύπτονται από άλλα έσοδα και άλλες πηγές του Οργανισμού.

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι δεν θα πληρωθεί καμία νέα θέση και δεν θα γίνει καμιά προαγωγή από τον ΚΟΑ για το 2013, όπως έγινε και το 2012.

Είπε ότι ο ΚΟΑ θα υποβάλει αίτημα για ανάκληση της παγοποίησης της θέσης του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, η οποία κενώθηκε εδώ και μερικούς μήνες για το 2014, και κάλεσε την Επιτροπή να εξετάσει αυτό το αίτημα.

Είπε ότι «παρά τη μείωση του προϋπολογισμού σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με πέρσι έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι έστω και με μειωμένο προϋπολογισμό ο ΚΟΑ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε ψηλά επίπεδα».

Στόχος του Οργανισμού, είπε, « είναι να συνεχίσει να λειτουργεί σε δύο κεντρικούς άξονες : Να στηρίζει τον αγωνιστικό αθλητισμό μέσα από τις ομοσπονδίες και τους δικούς τους εθνικούς σχεδιασμούς και παράλληλα τον κοινωνικό αθλητισμό και τον αθλητισμό μαζικής άθλησης μέσα από τα εθνικά του προγράμματα».

Κύρια προσπάθεια μας, είπε, « είναι όπως οι περικοπές στο χώρο του αθλητισμού επηρεάσουν ανεπαίσθητα και στον λιγότερο δυνατό βαθμό τους αθλητές και τους αθλούμενους. Στόχος», είπε, « είναι όπως η Κύπρος συνεχίσει να έχει άρτια εκπροσώπηση στις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις και αισιοδοξούμε ότι οι πρωταθλητές μας μπορούν να προσφέρουν καινούργιες στιγμές χαράς και αισιοδοξίας στον ταλαιπωρημένο κυπριακό λαό».

Ερωτηθείς για την καταλληλότητα του Τσιρείου σταδίου ενόψει του αγώνα ΑΕΛ – Απόλλωνα για το Κύπελλο, είπε ότι ο ΚΟΑ απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «ο Περί της Πρόληψης και Καταστολής της βίας Νόμος του 2008 θέτει τις παραμέτρους των ευθυνών των σταδίων όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και τα θέματα οργάνωσης την ημέρα της διεξαγωγής του αγώνα».

Επομένως, είπε, «η ευθύνη είναι του ιδιοκτήτη του σταδίου. Από αυτή την άποψη και σε συνεννόηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας εκδίδονται τα σχετικά πιστοποιητικά ασφάλειας για το στάδιο την ημέρα της διεξαγωγής του αγώνα».

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι όσον αφορά το θέμα του ελέγχου της στατικής επάρκειας και των κερκίδων γηπέδου, ο ΚΟΑ πληροφορεί στην επιστολή του τον Πρόεδρο ότι « πρόσφατα έχουμε ζητήσει και έχουμε ενημερωθεί από τις αρχές του σταδίου ότι έχει επιθεωρηθεί το στάδιο τον Αύγουστο του 2012 από συμβούλους -μελετητές των ιδιοκτητών του σταδίου, οι οποίοι στη σχετική τους έκθεση αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι συστήνεται τακτική εξέταση της κατάστασης του σταδίου και αναμένεται ότι θα γίνονται οι γενικές εργασίες συντήρησης κάθε περίπου τρία χρόνια για να παραταθεί η ζωή του σταδίου για άλλα δέκα χρόνια χωρίς σοβαρή νέα επέμβαση».

Ο ΚΟΑ επισυνάπτει με την επιστολή του αντίγραφο του πιστοποιητικό καταλληλότητας που έχει αποστείλει στο ΚΟΑ ο δήμος Λεμεσού, το οποίο εκδόθηκε στις 13/3/2013 δια του οποίου πιστοποιείται η επιθεώρηση του σταδίου από το δημοτικό μηχανικό, την ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία και την πυροσβεστική υπηρεσία και κρίθηκε κατάλληλο από πάσης απόψεως.

Το πιστοποιητικό ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα