Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι

12:36 27/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για τα ευρωπαϊκά θέματα, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων επιθυμεί να ενημερώνεται για τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε επίπεδο ΕΕ και βασικό μέλημα των Ευρωπαίων πολιτών παραμένει, από το 2008, η οικονομική κρίση.

Παράλληλα η πλειοψηφία τους θέλει να δει το ΕΚ να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Το 51% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για τα ευρωπαϊκά θέματα, μια σαφής αύξηση της τάξης του 7%, από

το 2006. Αυτό μπορεί, σύμφωνα με την έρευνα, να είναι το αποτέλεσμα του εξευρωπαϊσμού των εθνικών πολιτικών συζητήσεων.

Στην ερώτηση πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο του ΕΚ το 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι σημαντικός και το 54% επιθυμεί μεγαλύτερο ρόλο για το ΕΚ στο εγγύς μέλλον.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που διατηρεί θετική εικόνα για το ΕΚ αυξήθηκε ελαφρώς από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 (από 26% στο 27%). Το ποσοστό εκείνων που έχουν αρνητική εικόνα για το ΕΚ αυξήθηκε επίσης κατά 2%, στο 28%. Το 43% των ερωτηθέντων έχουν ουδέτερη εικόνα για το Ευρωκοινοβούλιο.

Η καταπολέμηση της φτώχειας εξακολουθεί να είναι η πρώτιστη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών. Όπως και σε προηγούμενες έρευνες, η απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του ΕΚ (53%+3 σε σύγκριση με το 2011).

Ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 35%, ενώ τρίτη προτεραιότητα θεωρείται ότι θα πρέπει να είναι η βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας (30%).

Η έρευνα για το ΕΚ πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2012 με τη συμμετοχή 26,739 Ευρωπαίων πολιτών από τα 27 κράτη μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα