Αυξάνονται οι οικογένειες που σιτίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αραδίππου

09:08 10/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πέραν των 140 οικογενειών λαμβάνουν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αραδίππου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του εδώ και έξι μήνες και προσφέρει βοήθεια σε όλους όσοι τη χρειάζονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε ότι «από τον καιρό που αναλάβαμε το Δημαρχείο Αραδίππου αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε και να αποστέλλουμε βοήθεια προς την Ελλάδα. Ωστόσο, η οικονομική κρίση που πλήττει

τη χώρα μας έχει αυξήσει κατακόρυφα την ανεργία, έχει εντείνει το φαινόμενο της φτώχειας και έχει δημιουργήσει μια σειρά από αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κοινωνία μας, με αποτέλεσμα εδώ και έξη μήνες να έχουμε δημιουργήσει το δικό μας Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Πρόσθεσε ότι «ξεκινήσαμε πριν από έξι μήνες προσφέροντας τρόφιμα και άλλη βοήθεια σε 40 οικογένειες, σήμερα έχουμε φτάσει τις 140 οικογένειες, ενώ οι αριθμοί συνεχώς αυξάνονται δραματικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Εμείς έχουμε λάβει τα μέτρα μας, πιστεύουμε ότι με τον κόσμο που έχουμε και με τον τρόπο που δουλεύουμε το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο θα έχουμε αποθέματα τροφίμων μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ο κ. Ευαγγελίδης είπε ακόμα ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα δεξιώσεων στην Αραδίππου εκδήλωση με στόχο την στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

«Τέτοιες εκδηλώσεις θα γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και είμαστε βέβαιοι ότι ο φιλεύσπλαχνος κόσμος της Αραδίππου θα ανταποκριθεί θετικά, όπως κάνει άλλωστε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις προσφοράς και αγάπης», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δήμαρχος Αραδίππου είπε πως το Κοινωνικό Παντοπωλείο στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο κτίριο που βρίσκεται έναντι του Μουσείου Καϊμακλιώτη. Το συγκεκριμένο κτίριο προοριζόταν για πολιτιστικούς σκοπούς αλλά λόγω των γεγονότων το έχουμε αναδιαρθρώσει για Κοινωνικό Παντοπωλείο και θα συνεχίσει να εκτελεί αυτό τον σκοπό μέχρις ότου περάσουν οι δύσκολες μέρες».

Αναφορικά με τις αιτήσεις, ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις προμηθευτούν από το Δημαρχείο Αραδίππου και στη συνέχεια ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από Δημοτικούς Συμβούλους τις αξιολογεί και αναλόγως τις προωθεί. Υπάρχουν τρείς ομάδες δικαιούχων και παραλαμβάνουν τα τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο είτε κάθε βδομάδα, είτε κάθε 15 μέρες, είτε κάθε μήνα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε κάπως ελαστικοί με τις αιτήσεις για προσφορά τροφίμων. Τον κόσμο που ζητούν βοήθεια λίγο πολύ τον γνωρίζουμε δεδομένου ότι η Αραδίππου έχει μεν 21 χιλιάδες κατοίκους αλλά ουσιαστικά ο ένας γνωρίζει τον άλλο και έτσι είναι εύκολο να αντιληφθούμε εάν κάποιος προσπαθεί να μας ξεγελάσει ή να μας κοροϊδέψει».
Σε άλλη ερώτηση, ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως ως επί το πλείστον οι αιτητές είναι δημότες Αραδίππου και εξ όσων γνωρίζω δεν έχουμε αλλοδαπούς, αφού όπως όλοι ξέρουμε αυτοί βρίσκονται στην Κύπρο για να εργαστούν και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο οι άνεργοι να είναι στην πλειονότητα τους Κύπριοι.

Αναφορικά με τα κριτήρια που χρειάζονται προκειμένου να δικαιούται κάποιος τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ο Δήμαρχος Αραδίππου είπε πως «υπάρχουν μεν ορισμένα κριτήρια, αλλά γνωρίζουμε τον κόσμο μας και δεν μπορεί κανένας να μας ξεγελάσει. Εκτός αυτού εάν υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για ορισμένα άτομα που δεν γνωρίζουμε, υπάρχουν υπηρεσιακοί που είναι κάτοικοι Αραδίππου πάππου προς πάππου και γνωρίζουν τους πάντες. Ωστόσο, κάποια άτομα τα οποία προσπάθησαν να μας ξεγελάσουν έχουν απορριφθεί και δεν κατάφεραν να πάρουν τρόφιμα».

Εξήγησε, επίσης, ότι «τα τρόφιμα που δίδονται στους δικαιούχους είναι ουσιαστικά ξηρά τροφή, δηλαδή μακαρόνια, ρύζι, ζάχαρη, κονσέρβες, όσπρια και άλλα είδη ενώ αρκετές φορές προσφέρουμε ψάρι, κρέας, κοτόπουλο και χαλούμια. Εχουμε ήδη αρχίσει να προετοιμαζόμαστε για το Πάσχα και αναμένεται να δοθεί οπωσδήποτε κοτόπουλο ή αρνί ενώ προσπαθούμε να πάρουμε ακόμα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί και χαλούμια για να χρησιμοποιηθούν από τους δικαιούχους για φλαούνες και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ένα νοικοκυριό για να γιορτάσει το Πάσχα».

Σε άλλη ερώτηση, ο Δήμαρχος απάντησε πως «λόγω της καλής διαχείρισης που υπάρχει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν έχουμε ελλείψεις και εδώ θα πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον κόσμο μας γιατί οι μέχρι σήμερα προσφορές είναι από τους δημότες Αραδίππου. Ταυτόχρονα έχουμε απευθυνθεί σε ορισμένους χορηγούς, οι οποίοι μας έχουν εξυπηρετήσει, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου άτομα ή εταιρείες ζητούν να μάθουν τις ελλείψεις που έχουμε προκειμένου να αγοράσουν οι ίδιοι αυτό που χρειαζόμαστε».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν σκέψεις για παροχή μαγειρεμένου φαγητού, απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως «αυτοί που παίρνουν ζεστό φαγητό δεν είναι άστεγοι και θεωρούμε πως οτιδήποτε άλλο κάνουμε εκτός από την παροχή τροφίμων θα έχει έξτρα κόστος. Εμείς θα επικεντρωθούμε στα τρόφιμα με στόχο οι δικαιούχοι να κάνουν οι ίδιοι να φτιάχνουν οι ίδιοι το φαγητό που χρειάζονται».

Σε άλλη ερώτηση, ο Δήμαρχος Αραδίππου απάντησε πως «καθημερινά έχουμε αιτήματα από κόσμο που αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό τους ρεύμα, το νερό, τα σκουπίδια τους ή άλλους φόρους. Εμείς τους κάνουμε ορισμένες διευκολύνσεις αλλά δεν μπορούμε να διαγράψουμε χρέη με την έννοια ότι δια νόμου δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αλλά ταυτόχρονα εάν ο Δήμος δεν πάρει τις διάφορες φορολογίες πως θα λειτουργήσει. Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξοικονομήσουμε χρήματα, δηλαδή τα αγαθά που προσφέρουμε στον κόσμο μας να μην ακριβαίνουν, έχουμε κάνει ορισμένες κινήσεις και έτσι θα έχουν να πληρώσουν το ελάχιστο δυνατό ποσό».

Τέλος, ο κ. Ευαγγελίδης έστειλε το μήνυμα ότι «θα παλέψουμε μέχρι την ημέρα που η χώρα και ο λαός μας, θα επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, μέχρι την ημέρα που κανένας συνάνθρωπός μας δεν θα έχει ανάγκη τις υπηρεσίες Κοινωνικών Παντοπωλείων, μέχρι την ημέρα που θα εκλείψουν τα συσσίτια. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι μαζί, Τοπικές Αρχές, οργανωμένα σύνολα, κοινωνικοί φορείς, επιχειρήσεις και πάνω απ’ όλα ο κόσμος μας θα εργαστούμε σκληρά και θα τα καταφέρουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα