Αυξάνονται τα σύννεφα στην ισπανική οικονομία

11:52 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η οικονομία της Ισπανίας επανήλθε στην ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, καθώς η εγχώρια ζήτηση συρρικνώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία τη Δευτέρα, εν μέσω μεγάλων περικοπών δαπανών εκ μέρους της Κυβέρνησης σε μια δύσκολη προσπάθεια μείωσης του δημόσιου ελλείμματος που πιθανόν να καθυστερήσει την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% την τριμηνία Ιανουαρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε

το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα της τριμηνίας Οκτώβριος – Δεκέμβριος και σε σύγκριση με το 0,4% που προέβλεπε έρευνα του πρακτορείου.

Η Μαδρίτη βρίσκεται κάτω από έντονη πίεση από τους Ευρωπαίους εταίρους της να βάλει σε τάξη την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης, να μειώσει ένα τεράστιο δημόσιο έλλειμμα και να διορθώσει το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο έχει δοκιμαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την ύφεση και την κρίση του τομέα των ακινήτων.

Σε ετήσια βάση η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με την ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το προηγούμενου τριμήνου σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Η Ισπανία είναι ακόμη σε ύφεση και θεωρούμε ότι αυτή (η κατάσταση) δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα», δήλωσε ο οικονομολόγος της Citi Guillaume Menuet.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα χρειαστεί πιθανόν να προχωρήσει σε πιο αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα για να μην ενταχθούν σε ένα σχέδιο διάσωσης και αυτό θα είναι αντιπαραγωγικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα