Αυξήσεις τελών για έκδοση ή ανανέωση αδειών και πιστοποιητικών

18:44 17/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αυξάνονται τα τέλη για έκδοση ή ανανέωση αδειών και για την έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών, μετά και τη σημερινή ομόφωνη από την Ολομέλεια της Βουλής για υπερψήφιση τροποιητικών νομοθετημάτων περί εμπόρων παλαιών μετάλλων, περί Αστυνομίας και περί πυροβόλων και μη πυροβόλων όπλων.

Όπως ενημερώθηκε αρμοδίως η Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση των νομοθετημάτων αυτών, αναμένεται αύξηση των εσόδων του κράτους κατά 40 περίπου εκατομμύρια ευρώ από τις αυξήσεις

τελών, στο πλαίσιο της ευρύτερης δημοσιονομικής εξυγίανσης, περιλαμβανομένης και της αύξησης των τελών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα κυβερνητικά αυτά νομοσχέδια και σχέδια κανονισμών έχουν κατατεθεί στη Βουλή, στο πλαίσιο της δέσμης των ρυθμίσεων για την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας.

Η αναθεώρηση των τελών αυτών αποφασίσθηκε να κυμανθεί σε ποσοστό 17% με 20%, ποσοστό το οποίο θεωρήθηκε ως επιτρεπτό και λογικό όριο αύξησης, προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα, αφού λήφθηκαν επίσης υπ. όψη, μεταξύ άλλων, η συχνότητα καταβολής των τελών, το όριό τους και ο αριθμός των δικαιούχων.

Η τροποποίηση του περί εμπόρων παλιών μετάλλων νόμου προβλέπει αύξηση από 17,09 ευρώ σε 20 ευρώ για το καταβαλλόμενο τέλος έκδοσης ή ανανέωσης της άδειας εμπόρου παλιών μετάλλων.

Με την τροποποίηση του περί Αστυνομίας νόμου, αυξάνεται από 17,09 ευρώ σε 20 ευρώ το τέλος της αίτησης για έκδοση πιστοποιητικού ποινικού μητρώου και πιστοποιητικού λευκού ποινικού μητρώου.

Επίσης, αυξάνονται τα τέλη για έκδοση άδειας εισαγωγής πυροβόλου και μη πυροβόλου όπλου από 34,17 ευρώ σε 40 ευρώ και από 8,54 ευρώ σε 15 ευρώ, αντιστοίχως, ενώ το τέλος για την έκδοση πιστοποιητικού εγγραφής πυροβόλου όπλου, μη πυροβόλου όπλου και συλλεκτικού όπλου αυξάνεται από 17,09 ευρώ σε 20 ευρώ.

Επίσης, το τέλος για την έκδοση άδειας οπλοπώλη αυξάνεται από 341,72 ευρώ σε 410 ευρώ, το τέλος για την έκδοση άδειας επιδιόρθωσης όπλων από 85,43 ευρώ σε 105 ευρώ, το τέλος για την έκδοση αντιγράφου άδειας, πιστοποιητικού ή εγγράφου από 17,09 ευρώ σε 20 ευρώ.

Η τροποποίηση προβλέπει και άλλες αυξήσεις ως εξής: Από 34,17 ευρώ σε 40 ευρώ το τέλος για την έκδοση Ευρωπαϊκού Δελτίου Πυροβόλου Όπλου, το τέλος για την έκδοση άδειας μεταφοράς πυροβόλου όπλου από 17,09 ευρώ σε 20 ευρώ, όπως και το τέλος για την έκδοση άδειας εισαγωγής, κατοχής και μεταφοράς σιγαστήρων, ή νυκτερινών σκοπευτικών διοπτρών, ή σκοπευτικών οργάνων τύπου λέιζερ.

Το τέλος για την έκδοση άδειας απόκτησης, κατοχής ή χρήσης μη πυροβόλου όπλου αυξάνεται από 8,54 ευρώ σε 15 ευρώ, το τέλος για την έκδοση άδειας απόκτησης και κατοχής πυροβόλου όπλου Κατηγορίας Δ΄ από 34,17 ευρώ σε 40 ευρώ και το τέλος για την έκδοση άδειας απόκτησης και κατοχής πυροβόλου όπλου Κατηγορίας Δ΄ με διάμετρο κάννης 410 χιλιοστών (Φλομπέρ) από 17,09 ευρώ σε 20 ευρώ.

Οι νέες πρόνοιες των κανονισμών περί πυροβόλων και μη πυροβόλων όπλων, προνοούν να αυξηθούν τα τέλη για την έκδοση πιστοποιητικού συλλεκτικού όπλου από 17,09 ευρώ σε 20 ευρώ και το τέλος για την έκδοση πιστοποιητικού έγκρισης πεδίου χρωματοσφαίρισης από 170,86 ευρώ σε 205 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα