Αύξηση θανατηφόρων δυστυχημάτων με θύματα πεζούς – Μέτρα προστασίας

12:05 2/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, με θύματα κυρίως πεζούς, ανησυχεί την Αστυνομική δύναμη του τόπου και έχοντας ως στόχο την πρόληψη των δυστυχημάτων και την προστασία των πεζών, η Αστυνομία ανακοινώνει τα ακόλουθα:

• Οι πεζοί θα πρέπει πάντοτε να ακολουθούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα καλούνται να χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια και τις διαβάσεις πεζών, στις περιπτώσεις όπου προτίθενται να διασταυρώσουν οποιοδήποτε δρόμο. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν τέτοιες διαβάσεις, θα πρέπει να διασταυρώνουν από σημεία με αρκετό οδικό φωτισμό ή επαρκή

ορατότητα, αποφεύγοντας τις διασταυρώσεις σε δρόμους με στροφές ή τα σημεία όπου τα οχήματα αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες.
• Ακόμα κατά τις βραδινές ώρες αν θα μετακινηθούν συνιστάται να φορούν ειδικά φωσφορούχα σήματα ή ανοιχτόχρωμα ρούχα ή και τα δύο για να μπορούν να είναι ορατοί στους οδηγούς.

Παράλληλα, τόσο οι ποδηλάτες όσο και οι μοτοσικλετιστές θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα πιο κάτω μέτρα προστασίας:

● Πάντοτε να κινούνται στη σωστή λωρίδα του δρόμου και να έχουν την κατάλληλη φωτεινή σήμανση πάνω στα οχήματα τους, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται ορατοί από τους υπόλοιπους οδηγούς. Προτρέπονται ακόμη είτε να φέρουν πάνω τους κάτι φωσφορούχο, είτε να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα ή και τα δύο. Να οδηγούν πάντα με ταχύτητα που θα τους επιτρέπει να έχουν τον έλεγχο της μοτοσικλέτας ή του ποδηλάτου τους.

● Επίσης θα πρέπει να διατηρούν τις καθορισμένες αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να δίδουν έγκαιρα τα κατάλληλα σήματα όταν θα σταματήσουν ή θα στρίψουν. Σε περίπτωση όπου στους δρόμους υπάρχει ξεχωριστή λωρίδα για ποδηλάτες καλούνται να την χρησιμοποιούν.
Καλούνται επίσης όλοι οι οδηγοί να κινούνται πάντοτε με χαμηλές ταχύτητες, ειδικότερα στις κατοικημένες περιοχές, σε περιοχές με ανεπαρκή φωτισμό ή σε περιοχές όπου υπάρχουν σχολεία, εκκλησίες ή οπουδήποτε αλλού πιθανόν να διακινούνται πεζοί αλλά κυρίως παιδιά ή ηλικιωμένοι με σκουρόχρωμα ρούχα.
Σημειώνεται, ότι όλοι όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν φωσφορούχο περιβραχιόνιο ή γιλέκο, μπορούν να το προμηθευτούν από το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου (Τηλ. 22-607532).

Keywords
Τυχαία Θέματα