Αισιοδοξία Μπαρόζο – Ρεν για την Ισπανία

10:32 10/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ισπανία θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την εξασφάλιση της βοήθειας της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

“Χάρη στη βαθειά αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και της αποφασιστικότητά της για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σταθεροποίησης, είμαστε βέβαιοι ότι η Ισπανία θα μπορέσει σταδιακά να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια επάνοδο στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, υπογραμμίζουν οι Μπαρόζο και Ρεν στην ανακοίνωσή τους.

Οι ίδιοι “χαιρετίζουν την ανακοίνωση από την Ισπανία της πρόθεσής της να ζητήσει την υποστήριξη της ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και τη θετική απάντηση του Eurogroup”.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η απόφαση της Ισπανίας να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της αντανακλά τη δέσμευση όλων των μελών της ευρωζώνης όσον αφορά το κοινό τους νόμισμα και σημείωσε ότι το ποσό που προσφέρεται, έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι υπεραρκετό και παρέχει ένα περιθώριο ασφάλειας που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Παράλληλα, η Ομάδα των Επτά (G7) πιο οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη καλωσόρισε το σχέδιο της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι υπουργοί [οικονομικών] της G7 καλωσορίζουν το σχέδιο της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος και την ανακοίνωση του Eurogroup ότι θα υποστηρίξει την αρχή αναδιοργάνωσης του χρηματοοικονομικού τομέα της Ισπανίας», ανέφερε η G7 σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Αυτά τα βήματα αποτελούν σημαντική πρόοδο καθώς η ευρωζώνη προχωρά εμπρός, προς τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική δημοσιονομική και δημοσιονομική ένωση για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης», ανέφερε η ανακοίνωση της Ομάδας, την οποία αποτελούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τζουν Αζούμι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης να βοηθήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς την ως “ένα σημαντικό πρώτο βήμα” προς την σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Αζούμι κάλεσε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες να συνεχίζουν να δείχνουν ευελιξία στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της περιοχής τους, τα οποία επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

“Η επιβεβαίωση της παροχής βοήθειας 10.000 δισεκατομμυρίων γεν (100 δισεκατομμύρια ευρώ) θα συμβάλλει σημαντικά στην σταθεροποίηση”, τ

Keywords
Τυχαία Θέματα