Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας εκφράζει ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ

19:47 23/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα θα καταφέρουμε να επαναδρομολογήσουμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης στο χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας με θέμα “η Λευκωσία ως μοχλός ανάπτυξης – Επενδύστε στη Λευκωσία”.

Η συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας, είπε ο κ. Πηλείδης, συμπίπτει «με

πάρα πολλές οικονομικές εξελίξεις, άλλες αρνητικές και άλλες θετικές».
Ξεκινώντας από τις αρνητικές εξελίξεις, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ΚΕΒΕ «για την υποτονικότητα που παρατηρείται στην αγορά, η οποία είναι απότοκο των δυσμενών επιπτώσεων που επέφερε η οικονομική κρίση και οι οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο».
«Γνωρίζουμε ότι τα πάντα άλλαξαν μέσα σε μια νύκτα. Ωστόσο, βρισκόμαστε οκτώ μήνες μετά το Eurogroup και κατά τη γνώμη του ΚΕΒΕ κάποια προβλήματα θα έπρεπε να επιλυθούν και κάποιες πληγές να επουλωθούν», πρόσθεσε.
Ο κ. Πηλείδης χαιρέτισε «τα πολλά και βοηθητικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είτε για την επιχειρηματικότητα, είτε για τον τουρισμό, είτε για την ανεργία, είτε για τα ακίνητα, είτε για τον ιδιωτικό τομέα».
Όμως, συνέχισε, «μετά λύπης μας διαπιστώνουμε και συμπτώματα αναποτελεσματικότητας, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και καθυστερήσεων».
«Το ΚΕΒΕ αξιώνει και επιμένει όπως τα μέτρα που προωθούνται έχουν άμεση και πιστή εφαρμογή. Δεν είναι δυνατόν μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο ή εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καθυστερούν να υλοποιηθούν λόγω ανετοιμότητας της δημόσιας υπηρεσίας να τα υλοποιήσει», είπε.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε, επίσης, ότι «εκτός των θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης, πιέζουμε και την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των περιορισμών στις συναλλαγές, για τα επιτόκια των τραπεζών και τα δάνεια των επιχειρήσεων».
«Εμείς πιστεύουμε ότι γι΄ αυτά τα θέματα θα έπρεπε να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος οκτώ μήνες μετά τις αποφάσεις του Eurogroup», είπε.
Εξέφρασε, επίσης, την έντονη διαφωνία του ΚΕΒΕ για το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τη μείωση των ενοικίων.
Αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε ότι «αυτές αφορούν την επισημοποίηση της ανεύρεσης σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, την απόφαση της κυβέρνησης για την ίδρυση καζίνο, την κυβερνητική πρόθεση για εκσυγχρονισμό και σμίκρυνση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την ενίσχυση των προσπαθειών για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την προώθηση σχεδιασμών που σχετίζονται με νέα έργα υποδομής (μαρίνες, θεματικά πάρκα, κ.λπ.) και την συγκράτηση του νέου Προϋπολογισμού του κράτους στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας».
«Το τοπίο της κυπριακής οικονομίας, συνεχίζει να είναι θολό. Όπως είπα και πιο πάνω, υπάρχουν και θετικά και αρνητικά δεδομένα αυτή τη στιγμή. Δική μας υποχρέωση και ευθύνη είναι να αξιοποιήσουμε τα θετικά και να απομονώσουμε τα αρνητικά», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα θα καταφέρουμε να επαναδρομολογήσουμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το νέο οικονομικό μοντέλο που θα είναι πιο σύγχρονο, πιο ευέλικτο και πιο παραγωγικό για όλους μας».
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας Κώστας Γεωργαλλής, στη δική του ομιλία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, βρισκόμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο. Είτε θα καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία, είτε θα παραμείνουμε στο τέλμα της ύφεσης για πολλά ακόμα χρόνια. Είτε θα προχωρήσουμε σε τολμηρές τομές, είτε θα αφήσουμε την κρίση να λειτουργήσει ως αργός θάνατος για όλους μας».
Ο κ. Γεωργαλλής χαιρέτισε με τη σειρά του «τις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη για ενίσχυση ζωτικών κλάδων της οικονομίας, ώστε να αρχίσει η ανάκαμψη», προσθέτοντας ότι «απαιτούνται ακόμα πιο βαθιές τομές. Χρειάζεται περισσότερη τόλμη και αποφασιστικότητα, γιατί χωρίς αυτά οδηγούμαστε σε χρεοκοπία».
Ιδιαίτερες ανησυχίες, είπε, «εκφράζει το ΕΒΕΛ για τα φαινόμενα διαφθοράς τα οποία ταλαιπωρούν τελευταία τον τόπο» και κάλεσε την κυβέρνηση «να είναι αυστηρή και να πατάξει αυτά τα φαινόμενα απ’ όπου και αν προέρχονται».
Ανέφερε, επίσης, ότι «είναι αδιανόητο να ψάχνουμε ακόμα τρόπους για μείωση των δανειστικών επιτοκίων, όταν γνωρίζουμε ότι χωρίς χαμηλά επιτόκια δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη», σημειώνοντας ότι «συναφές με αυτό είναι και το γενικότερο πρόβλημα δυσλειτουργίας των τραπεζών με τους περιορισμούς στις συναλλαγές».
«Η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλο με διατάγματα και ντιρεκτίβες. Δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουμε χωρίς τραπεζική στήριξη», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, «σήμερα παρατηρούμε και πάλι να απειλείται να ξεσπάσει ένας πόλεμος μεταξύ των εμπορικών τραπεζών για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση και των δανειστικών επιτοκίων. Για την τάση αυτή», πρόσθεσε, « κρούουμε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την Κεντρική Τράπεζα και τις καλούμε να παρέμβουν προς την ορθή κατεύθυνση, χωρίς να διαταράσσεται το καθεστώς ελεύθερης διαμόρφωσης των επιτοκίων».
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΕΒΕ Λευκωσίας, ο κ. Γεωργαλλής επεσήμανε ότι «η Λευκωσία, ως πόλη και επαρχία, μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας. Η πρωτεύουσα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, μπορεί να δώσει ώθηση σ’ αυτό που όλοι επιδιώκουμε και προσδοκούμε».
Η Λευκωσία, πρόσθεσε, «με τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, μπορεί να διαδραματίσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο “επιχειρείν” της Κύπρου τόσο προς την Ευρώπη, όσο και προς τις Αραβικές χώρες».
Στα πλαίσια αυτά, συνέχισε, «το ΕΒΕΛ θεωρεί ότι η Λευκωσία με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κινήσεις μπορεί να δώσει πνοή και οξυγόνο στο σύνολο της οικονομίας μας. Μπορεί να αποβεί η σωτήρια λέμβος για όλους μας. Μπορεί να γίνει το κύριο εργαλείο ανάπτυξης του τόπου. Μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της Κύπρου».
«Για να υλοποιηθεί, όμως, αυτός ο φιλόδοξος στόχος και να μπορέσει η Λευκωσία να δώσει περισσότερα στην οικονομία της Κύπρου, απαιτούνται σημαντικά έργα και νέες αναπτύξεις. Χρειάζονται νέες ιδέες και γρήγορη υλοποίηση αποφάσεων», πρόσθεσε.
Ως Επιμελητήριο, κατέληξε, «σε συνεργασία με τους Δήμους Λευκωσίας, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κατάλογο επενδυτικών προτάσεων της Λευκωσίας στην κυβέρνηση και στον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων ( το γνωστό CIPA) για να τις προβάλουν στις επαφές τους με τους ξένους επενδυτές».
Από την πλευρά του, ο ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στο δικό του χαιρετισμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι « η δημοτική αρχή καλείται να διαχειριστεί τον δήμο της Πρωτεύουσας μεσούσης της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά το 1974».
«Στόχος μας να αναπροσαρμόσουμε την προδιαγεγραμμένη οικονομικά φθίνουσα πορεία του δήμου, ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμος, αποδοτικότερος και αποτελεσματικότερος», σημείωσε.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είπε, «η κύρια προτεραιότητα μας αφορά την οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Τα αποτελέσματα των ενεργειών μας από τις αρχές τους 2012 μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε», ανέφερε.
Καταλήγοντας, είπε ότι «το οποιοδήποτε σχέδιο για τη πολυπόθητη από όλους μας αναζωογόνηση, ανάπτυξη και πρόοδο της πόλης μας, πρέπει να έχει στόχους την προσέλκυση επενδυτών, την προσέλκυση επισκεπτών και τη διευκόλυνση μετακίνησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα