Αισιοδοξία για την Προεδρία ΕΕ

13:43 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ξεκάθαρο μήνυμα σκληρής δουλειάς, ευελιξίας, προγραμματισμού και αισιοδοξίας ότι η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα είναι επιτυχής έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σαρλή.

Σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε κατά την οποία σκιαγραφήθηκαν τα θέματα με τα οποία αναμένεται να χειριστεί το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι «είναι μια ευκαιρία για τον τόπο μας να προβληθούμε και να αποδείξουμε το τι μπορούμε να πετύχουμε, όχι μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά και στη διαχείριση ενός κομματιού της ΕΕ».

Ο Υπουργός

ανέφερε επιγραμματικά ότι βασική επιδίωξη της Προεδρίας θα είναι η αποτελεσματική υλοποίηση των αποφάσεων για αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, δημοσιονομική προσαρμογή, η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, η βοήθεια προς ευάλωτες οικονομίες και η προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η βάση των θεμάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί η Προεδρία θα αποτελέσουν, όπως είπε, τα όσα θα κληρονομήσει η Προεδρία της Κύπρου από την Προεδρία της Δανίας, κάτι που θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος της υφιστάμενης Προεδρίας σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει η Κύπρος και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σαρλή υπενθύμισε ότι «τίποτε δεν είναι στατικό», υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί να επιδειχθεί «ευελιξία ούτως ώστε να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες που θα εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας».

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, σκληρή δουλειά, ευελιξία προγραμματισμός και ένα αίσθημα αισιοδοξίας ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά και ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», τόνισε.

Λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος αναλαμβάνει τέτοιου μεγέθους έργο, με τόσες πολλές πτυχές, ο Υπουργός πρόσθεσε ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση, η οποία εμπεριέχει και πολλή σκληρή δουλειά.

«Οταν κάνεις κάτι που δεν το έχεις ξανακάνει, για να μπορέσεις να πετύχεις χρειάζεται να δουλέψεις πολύ σκληρά», ανέφερε.

Ο κ. Σαρλή εξήρε το έργο των τεχνοκρατών του Υπουργείου λέγοντας ότι «έχουν κάνει – απ’ ότι βλέπω – μια εξαιρετική δουλειά μέχρι σήμερα, έχουν εργαστεί πάρα πολύ σκληρά και έτσι είναι κι αυτό ένα βοήθημα, το οποίο μου δίνει κι εμένα την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη θέση της Κύπρου για διάφορα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας όπως ο θεσμός των λεγόμενων «firewall» και ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας η Κύπρος θα ενεργεί ως ο εκφραστής των θέσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ειδικά όσον αφορά το θεσμό του «firewall» o Υπουργός ενημέρωσε ότι η θέση της Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι θετική.

«Πιστεύουμε σ’ αυτή την αρχή γιατί πρέπει να υπάρχει ο θεσμός της σταθερότητας», είπε, προσθέτοντας ότι « και ο λόγος γιατί υπάρχει αυτό το ‘firewall’ είναι για να δημιουργεί σταθερότητα στις χώρες της ευρωζώνης και επίσης να δίνει μια βεβαιότητα όσον αφορά το θεσμό της αλληλεγγύης».

Keywords
Τυχαία Θέματα