Αίτημα για προληπτική στήριξη μπορει να υποβάλει η Ισπανία στον ΕΜΣ μέσα στις επόμενες μέρες

18:38 17/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλει, μέσα στις επόμενες μέρες, αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης, ανέφεραν σήμερα στις Βρυξέλλες διπλωματικές πηγές.

Η πληροφορία αυτή ενισχύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των 10ετών ισπανικών ομολόγων, τα οποία έχουν πέσει κάτω από το 5,5%, δηλαδή στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Ισπανός

Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να έχει διαβουλεύσεις με εταίρους της Ευρωζώνης, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι προϋποθέσεις που θα τεθούν από τους εταίρους.

Ως πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται η υποβολή ενός αιτήματος για προληπτική στήριξη. Το αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και αυτός με τη σειρά του θα ενεργοποιήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε στις αρχές Σεπτεμβρίου να επεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αγοράζει ομόλογα μιας χώρας μετά από σχετικό αίτημα της ενδιαφερόμενης πλευράς.

Η ιδέα της ισπανικής κυβέρνησης είναι να ζητήσει την ενεργοποίηση μιας πιστωτικές γραμμής και να γίνει χρήση της μόνον εφόσον κριθεί αναγκαίο και μόνο για αγορά ομολόγων, και όχι για δημοσιονομική στήριξη. Αλλωστε, η Ισπανία μπορεί και βγαίνει στις αγορές για δανεισμό, ενώ εκτιμάται ότι με την ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής τα επιτόκια θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

Το Eurogroup έχει ήδη εγκρίνει δάνειο μέχρι του ποσού των 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ενώ εκτιμάται ότι οι ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της σε κεφάλαια ανέρχονται σε περίπου 60 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα