ΑΚΕΛ : Δικαιολογημένη η αντίδραση του ΤΕΠ

13:42 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απόλυτα δικαιολογημένη, χαρακτήρισε σήμερα το ΑΚΕΛ δια του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Σταύρου Ευαγόρου, την αγανάκτηση αλλά και την έντονη κριτική που άσκησε ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) για τη μη ψήφιση από τη Βουλή τριών νομοσχεδίων τα οποία, όπως είπε ο κ. Ευαγόρου, θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ζήτησε παράλληλα από την Κυβέρνηση να επανακαταθέσει στη Βουλή

τα νομοσχέδια και από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στην άμεση συζήτηση και ψήφιση τους.

Υπενθυμίζοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το ΤΕΠ κατέθεσαν στο Υπουργικό Συμβούλιο 6 νομοσχέδια τα οποία περιελάμβαναν 21 μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή τον Απρίλη του 2010, ο Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι «η γνωστή συγκυριακή πλειοψηφία της Βουλής (ΔΗΣΥ -ΔΗΚΟ) δεν επέτρεψε να ψηφιστούν τρία βασικά νομοσχέδια, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Όπως πρόσθεσε, η μη ψήφιση των τριών νομοσχεδίων δεν κατέστη δυνατή αφού με διάφορες δικαιολογίες συγκεκριμένα κόμματα ανέβαλλαν, συνεχώς τη συζήτηση τους.

Ανέφερε δε ότι μπροστά στην έκδηλη πρόθεση κάποιων κομμάτων να απορριφθούν το ΑΚΕΛ συναίνεσε στην αναβολή της συζήτησης τους, προκειμένου να ψηφιστούν τα υπόλοιπα, ζητώντας αρκετές φορές την επαναφορά και συζήτηση τους ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, «πράγμα που δεν έγινε αφού προσέκρουσε στην άρνηση ορισμένων κομμάτων, πρωτοστατούντων των κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου».

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι τα τρία νομοσχέδια «που μέσα από κωλυσιεργία και άρνηση δεν ψηφίστηκαν από τη Βουλή» προνοούσαν την απόδοση προσωπικής ευθύνης στους Διευθυντές που πραγματικά και ουσιαστικά ελέγχουν μια εταιρεία, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων φόρων της εταιρείας, την απαγόρευση της αποξένωσης του τελευταίου ακινήτου που κατέχει ο φορολογούμενος, αν δεν καταβάλει ή διασφαλίσει την καταβολή όλων των φορολογικών του υποχρεώσεων και την απαγόρευση της αποφυγής καταβολής φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στις περιπτώσεις όπου αντί να πωλούνται οι μετοχές της εταιρείας που κατέχει τα ακίνητα, πωλούνται μετοχές ιθύνουσας εταιρείας που έχει παρεμβληθεί πάνω από την εταιρεία που κατέχει τα ακίνητα ή άλλης ανωτέρου επιπέδου ιθύνουσας εταιρείας.

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι πέραν του 70% του συνόλου των καθυστερημένων φόρων προς το ΤΕΠ, που ανέρχονται στα 422 εκ. ευρώ, οφείλονται από νομικά πρόσωπα.

Αναφέροντας ότι για πρώτη φορά Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επιδείξει τόση αποφασιστικότητα για πάταξη της φοροδιαφυγής και πως για πρώτη φορά ψηφίστηκαν τόσα μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα αναμένει από την Κυβέρνηση να επανακαταθέσει στη Βουλή τα νομοσχέδια με τις επίμαχες πρόνοιες και την ίδια στιγμή αναμένει από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στην άμεση συζήτηση και ψήφιση τους.

«Διότι», όπ

Keywords
Τυχαία Θέματα