ΑΚΕΛ: Έρευνα για τις αποκαλύψεις της Νέλλης Λούτσιου

15:43 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ζητήσει άμεση διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, των καταγγελιών για προνομιακή πληροφόρηση συγγενικών του προσώπων, αλλιώς κυβέρνηση και Πρόεδρος θα μείνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης.

Το μέλος της οικογένειας του συμπέθερου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νέλλη Λούτσιου, ανέφερε ο κ. Λουκαίδης, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης της Τράπεζας

Κύπρου προέβηκε σε δημόσια αποκάλυψη ότι η ίδια είχε ενημερωθεί από την οικογένεια Λούτσιου ότι στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου θα αποφασιζόταν κούρεμα καταθέσεων.

Η σοβαρότητα του ζητήματος, για το οποίο είχε επικριθεί έντονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα, επιβάλλει κατά το ΑΚΕΛ την άμεση διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, των καταγγελιών και αυτό θα έπρεπε να το απαιτεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού σε διαφορετική περίπτωση «κυβέρνηση και Πρόεδρος θα μείνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι».

Ο κ. Λουκαίδης παρέπεμψε επίσης στην γραπτή κατάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη στην Επιτροπή για την οικονομία, όπου αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ήταν ενήμερος από τις 5 Μαρτίου για την θέση των δανειστών μας ότι θα έπρεπε με ιδίους πόρους να καλύπταμε το ποσό που χρειαζόταν για την διάσωση των τραπεζών, το οποίο είχε αποδεχθεί γραπτώς και είχε καταγράψει εναλλακτικές λύσεις για το ποσό των 5,8 δις.

Στην γραπτή κατάθεσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, είχε ακόμη αποκαλύψει ότι ήταν ενήμερος για το κούρεμα και είχε προβεί σε ενέργειες για να αποτραπεί αυτό, ενόψει της Συνόδου του Γιούρογκρουπ και μέχρι και την τελευταία στιγμή στο Συμβούλιο Αρχηγών κρατών προέβη σε ενέργειες αποτροπής της επιβολής του κουρέματος. Εκ των υστέρων όμως, πρόσθεσε, προσπαθούσε ο κ. Αναστασιάδης να πείσει ότι δεν ήξερε για το κούρεμα, ενώ είχε ετοιμασθεί και σχετικό νομοσχέδιο πριν η κυπριακή αντιπροσωπεία μεταβεί στις Βρυξέλλες για την σύνοδο του Γιούργκρουπ.

Στα γεγονότα αυτά, ανέφερε, προστίθεται και η αναφορά της οικογένειας του συμπεθέρου του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Όλα αυτά χτίζουν μια εικόνα». Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε διάθεση να διερευνηθεί αυτό το ζήτημα από την Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, συνέχισε ο κ. Λουκαίδης, μετά και από αυτή την αναφορά της κ. Λούτσιου, «θα πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη διερεύνηση και θα πρέπει ο ίδιος να το απαιτεί».

Επιτροπή Θεσμών – Διερεύνηση καταγγελιών Προέδρου της Επ. Κεφαλαιαγοράς

—————————————————————————-

Την πλήρη διερεύνηση των όσων ιδιαίτερα σοβαρών αποκαλύφθηκαν χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής από την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ανάκληση δυο εκθέσεων της Επιτροπής σε σχέση με την αγορά ελληνικών ομολόγων και την ανεξήγητη αύξηση του υπολοίπου των κεφαλαίων που απαιτούνταν για εκπλήρωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Κύπρου από €200 σε €500 εκ, απαιτεί το ΑΚΕΛ.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανέφερε ότι η ανάκληση αυτών των δυο εκθέσεων, με βάση τα όσα κατέθεσε η κ. Καλογήρου, έγινε μετά από παρεμβάσεις του νομικού συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, Πόλυ Πολυβίου και γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου της Επιτροπής, Άντη Τριανταφυλλίδη.

«Υπενθυμίζουμε επί της ουσίας, ότι η προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης από τους μετόχους, τους επενδύτες, τους καταθέτες και γενικά την κοινή γνώμη της μαύρης τρύπας του τραπεζικού συστήματος, που τελικά οδήγησε τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης και στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, υπήρξε στόχος ολόκληρου του πολιτικού- οικονομικού κατεστημένου». Από τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, την τότε αντιπολίτευση αλλά και αρκετά ΜΜΕ, πρόσθεσε, γινόταν μια συνειδητή προσπάθεια απόκρυψης και συγκάλυψης, ή στην καλύτερη περίπτωση υποβάθμισης των τεράστιων προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του ΑΚΕΛ για την άμεση αντίδραση της Νομικής Υπηρεσίας, διά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών και δήλωσε ότι αναμένει την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων για διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης από την Νομική Υπηρεσία.

Κληθείς να σχολιάσει τον αντίκτυπο από τις χθεσινές αποκαλύψεις και την αναφορά της κ. Λούτσιου στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία που δεν θα τα εξετάσει όλα αυτά, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ επανέλαβε την εκτίμηση για την αναξιοπιστία, την ανυποληψία και την μονομέρεια που διακρίνει την εν λόγω επιτροπή. Επιμένουν, πρόσθεσε, στην θέση για προσχεδιασμένο αποτέλεσμα, όπως τεκμηριώνεται από όλη την διαδικασία – παρωδία που ακολουθήθηκε από την Επιτροπή.

Εξαιρέθηκαν από την Επιτροπή, είπε, ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστικές και ποινικές ευθύνες ορισμένων υπαιτίων, λέγοντας ότι η Επιτροπή, αποφάσισε από μόνη της, αφαιρώντας από τους όρους εντολής της, ότι θα διερευνήσει αποκλειστικά μόνο έναν τομέα που αφορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν η μείωση των εξόδων. «Διότι, τον άλλο τομέα, της μείωσης των εσόδων, επίσης αποφάσισε η Ερευνητική Επιτροπή να μην τον διερευνήσει». Έφερε δε παραδείγματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης τότε και της στάσης του στη Βουλή που απέκοψαν έσοδα από την κυβέρνηση και υπενθύμισε το παράνομο της σύστασης της επιτροπής «που ολοκληρώνει την εικόνα γύρω από αυτή τη διαδικασία, reality show θα έλεγα, το οποίο συντελέστηκε τους προηγούμενους μήνες στην Ερευνητική Επιτροπή».

Keywords
Τυχαία Θέματα