ΑΚΕΛ: Η Εκθεση Προόδου για την Τουρκία δεν περιέχει διαφοροποιήσεις

15:50 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY


Η Έκθεση Προόδου και το έγγραφο Στρατηγικής της Επιτροπής για την Τουρκία δεν περιέχει οποιεσδήποτε ουσιαστικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με προηγούμενες εκθέσεις, είπε σήμερα το μέλος του Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Σταύρη Καλοψιδιώτου, αναφέροντας ότι στα εν λόγω έγγραφα υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία.

Σε δηλώσεις της στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ,

η κ. Καλοψιδιώτου είπε πως σημειώνεται ότι είναι επείγον η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου και να κάνει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δυστυχώς, ανέφερε, παρόλο που το επείγον επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από την Τουρκία. Στο έγγραφο στρατηγικής, συνέχισε, υπογραμμίζονται όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών που περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διεθνών συμφωνιών και την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Έχοντας υπόψη τις ιδιόμορφες απόψεις της Τουρκίας για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και τις απειλές της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, που το μόνο που κάνει είναι να ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αυτή η αναφορά κρίνεται ιδιαίτερα θετική, πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε, εκτιμούμε ότι συνιστά αντίφαση και θετική διάκριση υπέρ της Τουρκίας έναντι άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών, την ίδια στιγμή που εντοπίζονται αδυναμίες αναφορικά με την προώθηση επαρκούς μεταρρύθμισης στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, να προτείνεται όπως προχωρήσει η διαπραγμάτευση στα σχετικά κεφάλαια.

Ειδικότερα για το Κυπριακό, είπε, η Επιτροπή αναμένει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση, καθώς και ταχεία εμπλοκή των δύο πλευρών σε θέματα ουσίας με σκοπό την επιτυχή κατάληξη.

Θεωρεί επίσης, είπε, ότι τα οφέλη της επανένωσης υπερέχουν σε αξία των όποιων συμβιβασμών που μπορεί να χρειαστούν. “Επισημαίνει ότι όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Κατανοούμε καλύτερα από όλους την αναγκαιότητα επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο την επιτυχή κατάληξη και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται χωρίς συμβιβασμούς, πάντα βέβαια με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση”, πρόσθεσε.

Η ετοιμότητα που δηλώνει η Επιτροπή για περαιτέρω στήριξη της διαδικασίας εφόσον το ζητήσουν οι δύο πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη, είπε η κ. Καλοψιδιώτου, είναι μια διακήρυξη χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται επίμονα να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

Η επαναλαμβανόμενη εκτίμηση, συνέχισε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκφράζει υποστήριξη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Υπενθυμίζουμε συναφώς, σημείωσε, ότι ήταν η τουρκοκυπριακή πλευρά που εγκατέλειψε την τράπεζα των διαπραγματεύσεων και τώρα, δεκαοκτώ μήνες μετά, προσπαθεί να εκφυλίσει την προ πολλού συμφωνημένη βάση για μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη ιθαγένεια.

Ως αποτέλεσμα, κατέληξε, παρατηρείται δυστοκία στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που να επιτρέπει την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα