Αλετράρης: Δεδομένη η θέληση για λύση λειτουργική, δίκαιη και βιώσιμη

18:03 23/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση είναι δεδομένη, όχι όμως για την οποιαδήποτε λύση που θα κλείσει απλά το Κυπριακό, αλλά για μια λύση στηριγμένη σε βασικές αρχές, λειτουργική, δίκαιη και βιώσιμη, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε αντικατοχική εκδήλωση για την επέτειο της ημέρας κατάληψης

της Κερύνειας, που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας σήμερα το απόγευμα.

Κερύνεια, Λάπηθος, Καραβάς, Δίκωμο και τόσα άλλα χωριά, παραμένουν σκλαβωμένα στα χέρια των Τούρκων και κατοικούνται από Τουρκοκύπριους και Τούρκους έποικους από το 1974, ανέφερε ο Υπουργός.

«Κάθε Ιούλη οι μνήμες είναι πιο ζωντανές, είναι όλο και περισσότερο φορτισμένες και συνοδεύονται από οργή και αγανάκτηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή ενός μεγάλου μέρους της χώρας μας δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε».

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι «με κανένα τρόπο δεν μας ικανοποιεί η σημερινή κατάσταση πραγμάτων, η διαιώνιση της διχοτόμησης της πατρίδας μας».

Πρέπει, πρόσθεσε, «όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για μια συμφωνημένη λύση το συντομότερο γιατί η παρέλευση του χρόνου βαθαίνει τα τετελεσμένα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ολιγωρούμε».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας «η συνέχιση της παρουσίας χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και εποίκων απειλεί και υποσκάπτει την ασφάλεια και το μέλλον όλων των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχουμε τη δικαίωση μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας», ανέφερε.

Να θέσουμε, είπε, «τέρμα στην κατοχή και τον εποικισμό. Να αποκαταστήσουμε και να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου μας: Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

Επιδίωξή μας, σημείωσε ο κ. Αλετράρης, «πρέπει να είναι η λύση που να επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και το λαό της, τους θεσμούς, την οικονομία και το έδαφός της στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

«Η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση είναι δεδομένη, όχι όμως για την οποιαδήποτε λύση που θα κλείσει απλά το Κυπριακό, αλλά για μια λύση στηριγμένη σε βασικές αρχές, λειτουργική, δίκαιη και βιώσιμη», υπογράμμισε.

Ωστε, πρόσθεσε, «να δοθεί και πάλι η δυνατότητα στους νόμιμους κατοίκους της Κερύνειας, και κάθε κατεχόμενου μέρους της πατρίδας μας, να επιστρέψουν πίσω στις εστίες τους και να κτίσουν ένα ευτυχισμένο, ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον για τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά τους».

Τέλος, συνεχάρη τους κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά και όλα τα προσφυγικά σωματεία, για την οργάνωση της εκδήλωσης, εξαίροντας την έντονη δραστηριοποίησή τους όλα αυτά τα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα