Αλλαγή κουλτούρας στον τραπεζικό τομέα ζητά το ΕΚ

20:51 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αλλαγή κουλούρας στον τραπεζικό τομέα είναι αυτό που ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον εισηγητή του νομοθετικού πακέτου που ενέκρινε η Ολομέλεια του ΕΚ σήμερα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τα μπόνους και τη στήριξη των ΜΜΕ Όθμαρ Κάρας.

Ο κ. Κάρας, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια σεμιναρίου δημοσιογράφων που διοργανώθηκε από το ΕΚ, ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει η σχέση μεταξύ των τραπεζών

και των πολιτών και να ενισχυθεί η υπευθυνότητα των αγορών. Τον εισηγητή πλαισίωναν και οι υπεύθυνοι των άλλων πολιτικών ομάδων για το πακέτο και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, οι οποίοι αναφέρθηκαν και εκείνοι στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν εκ μέρους του ΕΚ ώσπου να λάβει το πακέτο την τελική του μορφή.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρας το ΕΚ έχει προωθήσει μέχρι στιγμής για αντιμετώπιση της κρίσης περίπου 30 διαφορετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες εφαρμόζονται σταδιακά.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά το πόσο η οδηγία και ο κανονισμός που ψηφίστηκαν σήμερα θα μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά για την κατάσταση σε Κύπρο και Σλοβενία, είπε ότι θα μπορούσε να είχε βοηθήσει αν είχε εγκριθεί πριν το 2008.

Ο κ. Κάρας μίλησε και για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα έσοδα του οποίου σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να καταλήγουν στο ταμείο ιδίων πόρων της ΕΕ.

Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι το νομοθετικό πακέτο ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών (608 μέλη του ΕΚ ψήφισαν υπέρ του κανονισμού και 595 υπέρ της οδηγίας). Εξήγησε ότι στέλλεται το μήνυμα της αποφασιστικότητας του ΕΚ να πάρει μαθήματα από την κρίση και να προχωρήσει στις απαραίτητες αποφάσεις για να διασφαλιστεί ότι αυτή η κρίση δεν θα ξαναεμφανιστεί.

Άλλο σημαντικό σημείο που επεσήμανε ο εισηγητής είναι το γεγονός ότι το νομοθετικό πακέτο που ψηφίστηκε σήμερα δεν διαχωρίζει την Ευρώπη: Θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο στην ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα