Αλληλεγγύη προς την Κύπρο από την ΕΕ, ζήτησε ο Χάννες Σβόποτα

20:15 24/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Κύπρο τόσο για αντιμετώπιση της κρίσης όσο και για τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τόνισε ο Πρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάννες Σβόποτα, σημειώνοντας πως η κρίση στην Κύπρο οφείλεται

στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, και ως τέτοια αφορά όλους τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Σβόποτα έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και σε δηλώσεις του σημείωσε πως στο θέμα των κατηγοριών που αντιμετωπίζει η Κύπρος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα πρέπει αυτοί που έχουν χειροπιαστά στοιχεία για αυτό, να τα καταθέσουν, και κάλεσε για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους να είναι αλληλέγγυοι στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου αφού καλωσόρισε τον κ. Σβόποτα στη Βουλή είπε πως είχαν μια φιλική αλλά και πολύ χρήσιμη συνάντηση, ενώ εξέφρασε τη βαθειά του ικανοποίηση για τη μεγάλη κατανόηση που επέδειξε ο κ. Σβόποτα στο θέμα των κατηγοριών για δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο.

«Κατά τη γνώμη μας γίνεται μια προσπάθεια, ελπίζω όχι κακόπιστα από κάποιους, για να πληγεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Όμως είμαι βέβαιος ότι με τη σωστή ενημέρωση που θα πρέπει να υπάρξει σε επίπεδο και Κοινοβουλίων και Κυβερνήσεων, η εικόνα της Κύπρου θα αποκατασταθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου έτυχε έγκρισης από τα αρμόδια όργανα όταν η χώρα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη, και σημείωσε πως η Κύπρος είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όσον αφορά τις διαδικασίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

«Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα και κατ’ επέκταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακολουθούνται αυστηρότατες διαδικασίες ελέγχου των κεφαλαίων που μεταφέρονται αλλά και των λογαριασμών που ανοίγονται», είπε ο κ. Ομήρου, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην ψήφιση, από πλευράς Βουλής, όλων των νομοσχεδίων που ζητήθηκαν και από την Τρόικα και αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως με τον κ. Σβόποτα συζητήθηκε επίσης το ευρύτερο θέμα της οικονομικής κρίσης, και όπως υπογράμμισε, είναι κοινή διαπίστωση ότι μόνο με πολιτικές λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν θα βγούμε από την κρίση.

«Χρειάζονται άλλες πολιτικές στην Ευρώπη, χρειάζεται να επανέλθει η πολιτική αλλά και η δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί, δηλαδή, οι Κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης, όπου σήμερα κυριαρχούν οι αγορές», ανέφερε. Είπε, παράλληλα, πως αν δεν υπάρξει αυτή η εξέλιξη η έλλειψη κοινωνικής συνοχής που παρατηρείται σήμερα θα δημιουργήσει κινδύνους για την ίδια την κοινωνική συνοχή της Ένωσης.

«Εμείς είμαστε φανατικοί Ευρωπαϊστές και θέλουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σβόποτα δήλωσε αρχικά πως ο κ. Ομήρου έχει αρχίσει μια διακοινοβουλευτική εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τα προβλήματα στην Κύπρο οφείλονται, εν πολλοίς, στα προβλήματα στην Ελλάδα και στο κούρεμα (των ελληνικών ομολόγων), και είναι πολύ άδικο αν οι χώρες που πίεζαν για το κούρεμα, να λένε από την άλλη ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην Κύπρο δεν μας αφορούν», είπε, και τόνισε: «Ότι συμβαίνει στην Κύπρο, η κρίση στην Κύπρο, αφορά όλους τους Ευρωπαίους και πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλα τα κράτη μέλη».

Ο κ. Σβόποτα είπε πως δεν πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης, με την έννοια της φιλανθρωπίας, αλλά με την έννοια της αυτοβοήθειας. Επικαλούμενος τις σημερινές δηλώσεις του Ολλανδού Πρωθυπουργού στο Νταβός, ότι μερικές χώρες θα πρέπει να βγουν από την Ευρωζώνη, ο κ. Σβόποτα είπε πως «δεν δημιουργήσαμε την Ευρωζώνη ώστε οι χώρες να την εγκαταλείπουν, αλλά για να μπορούν οι χώρες να μένουν σε αυτή και μαζί να επιλύουν τα προβλήματά τους».

Στο θέμα των ισχυρισμών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο κ. Σβόποτα είπε πως μέχρι σήμερα δεν έχει ακούσει καμία χειροπιαστή κατηγορία στο τι πάει λάθος, αν το λάθος έγκειται στους νόμους ή στην εφαρμογή των νόμων στην Κύπρο. «Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως αυτοί που έχουν χειροπιαστές κατηγορίες να τις καταθέσουν στο τραπέζι», υπέδειξε.

Ο κ. Σβόποτα εξέφρασε στη συνέχεια την ικανοποίηση του για τη θέση της Κύπρου, και συγκεκριμένα του Προέδρου της Βουλής, ότι σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει η ετοιμότητα για υιοθέτηση νόμων καλύτερης εποπτείας των τραπεζών. «Παρόλα αυτά, τίποτα δεν έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα και είναι σημαντικό αυτοί που ασκούν κριτική να ξεκαθαρίσουν και να θέσουν στο τραπέζι αυτές τις κατηγορίες», πρόσθεσε.

«Ας είμαστε δίκαιοι, ας εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και ας βάλουμε τα πράγματα στο τραπέζι και είμαι απολύτως σίγουρος ότι τα θέματα μεταξύ της Κύπρου και των χωρών της ΕΕ μπορούν να λυθούν», κατέληξε ο κ. Σβόποτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα