Αμετάβλητα, βασικό επιτόκιο και έκτακτα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, διατηρεί η Τράπεζα της Αγγλίας

17:58 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,50% και παράλληλα να διατηρήσει στο ίδιο ύψος το επίπεδο των κεφαλαίων νομισματικής χαλάρωσης, παρά την απειλή για ενδεχόμενη τρίτη ύφεση στη Βρετανία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει σε μια απροσδόκητα μεγάλη ανακοίνωση της ότι η Επιτροπή

Νομισματικής Πολιτικής της (MPC) έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης της έκτακτης ρευστότητας για τόνωση της οικονομίας (QE) στα 375 δισεκατομμύρια στερλίνες (434 δισ. ευρώ).

Η Τράπεζα της Αγγλίας προσθέτει ότι η συνολική οικονομική δραστηριότητα στη Βρετανία ήταν “σε μεγάλο βαθμό επίπεδη” κατά το περασμένο έτος, παρά τις ανησυχίες ότι η οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει στην τρίτη της ύφεση στα τελευταία πέντε χρόνια.

Το πακέτο τόνωσης της οικονομίας έχει χρησιμοποιηθεί σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής παραγωγής, η οποία απροσδόκητα συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Ωστόσο, η οικονομία παρουσίασε για ολόκληρο το έτος μηδενική αύξηση.

“Πέρσι, υπήρξε σημαντική αστάθεια στην τριμηνιαία αύξηση της παραγωγής”, σημειώνει η Τράπεζα της Αγγλίας.

“Κοιτώντας μέσα από την επιρροή προσωρινών παραγόντων, η συνολική παραγωγή φαίνεται να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο. Σε μεγάλο μέρος, αυτό αντανακλά την απότομη πτώση της παραγωγής σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας που είναι απίθανο να επαναληφθεί το 2013″, προσθέτει.

“Σε αντίθεση, η παραγωγή στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών έχει αυξηθεί ελαφρώς. Έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιθανό να παραμείνει υποτονικός στο εγγύς μέλλον”, αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο 12μηνος πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον και θα μπορούσε να παραμείνει πάνω από το στόχο του 2,0% για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, στη συνέχεια αναμένεται να επιστρέψει “γύρω” από το στόχο καθώς οι πιέσεις στις τιμές περιορίζονται.

Επίσης, οι χαράκτες νομισματικής πολιτικής διατήρησαν τα έκτατα μέτρα τόνωσης της οικονομίας (QE), παρά τις ανησυχίες ενίσχυσης του πληθωρισμού, καθώς αποφάσισαν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η οποιαδήποτε ανάκαμψη της οικονομίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί το βασικό της επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,50% από το Μάρτιο του 2009, όταν άρχισε την ριζοσπαστική πολιτική για τόνωσης της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα