Αναγκαία θεωρεί η ΔΕΟΚ τη σύγκληση Πανσυνδικαλιστικής

18:27 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Άμεση και επιβεβλημένη ανάγκη, θεωρεί η ΔΕΟΚ, τη σύγκληση Πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης για μελέτη και προετοιμασία κοινών θέσεων, ει δυνατό και κοινού πλάνου δράσης του εργατικού κινήματος, λόγω της κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζει η οικονομία, οι εργαζόμενοι και ο τόπος γενικότερα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΟΚ, γενική διαπίστωση κατά τη συνεδρία των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου (ΚΣ) της Ομοσπονδίας

που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, στη Λευκωσία, είναι ότι “οι εργαζόμενοι και ο τόπος αντιμετωπίζει τις δυσκολότερες και κρισιμότερες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις από την τραγωδία του 1974″.

Το ΚΣ της ΔΕΟΚ θεωρεί αναγκαία τη συνεννόηση και συντονισμό των εργατικών οργανώσεων “ώστε από κοινού να στείλουμε μήνυμα ότι θα παλέψουμε αποφασιστικά και μαχητικά, με κινητοποιήσεις αν χρειασθεί, τα όποια μονόπλευρα αντεργατικά ή αντικοινωνικά μέτρα σε βάρους των εργαζομένων μέσου και χαμηλού εισοδήματος”.

Η σφυρηλάτηση της ενότητας σε θέσεις και δράσεις είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτει το εργατικό κίνημα για να αντιδράσει αποτελεσματικά, προσθέτει η ΔΕΟΚ.

Το ΚΣ της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενημερώθηκε κατά τη συνεδρία για τα πρόσφατα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που παρουσίασε η Κυβέρνηση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις με στόχο έσοδα και εξοικονομήσεις ύψους 188 εκ. ευρώ για συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2012 στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ συζητήθηκε το θέμα της αίτησης για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) και η κάθοδος των εκπροσώπων της Τρόικας στην Κύπρο.

Περεταίρω, τα μέλη του ΚΣ ενημερώθηκαν από την ηγεσία της οργάνωσης για την άνοδο της ανεργίας.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι το Συμβούλιο της “επιμένει και υπερτονίζει ότι πρέπει να συσταθεί Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης με όρους εντολής και εποπτεία από το Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας” και προσθέτει ότι “η ενημέρωση και διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πρέπει να είναι διαρκής και με πλήρη διαφάνεια”.

Δεν υπάρχει ψευδαίσθηση, συνεχίζει, “ότι θα μας επιβληθούν σκληρά μέτρα όσο κι αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ή θα αποτραπεί”.

Προσθέτει ότι “η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στο ΕΜΣ και η κάθοδος της Τρόικα για να διαπιστώσει τις υπέρογκες ανάγκες δανεισμού της Κύπρου προμηνύει μνημονιακές πολιτικές αδυσώπητης λιτότητας, συρρίκνωσης εισοδημάτων και βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικά/οικονομικά ομάδων”.

Σύμφωνα με τη ΔΕΟΚ, η ανεργία εξουθενώνει νοικοκυριά, ανθρώπους και αξιοπρέπειες, δεν διαφαίνεται προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, το τραπεζικό σύστημα από λάθη, ενέργειες ή και παραλείψεις, έχει σχεδόν καταρρεύσει, ενώ τα δημόσια οικονομικά επιδεινώνονται παρά τα δραστικά αντεργατικά μέτρα που λήφθηκαν το περασμένο Δεκέμβριο.

“Δεν χωρεί αμφίβολα ότι τα τραγικά έως εγκληματικά λάθη των κυβερνώντων και των μεγαλοτραπεζιτών θα κληθεί να π

Keywords
Τυχαία Θέματα