Ανάγκη λήψης μέτρων για γεωργία και κτηνοτροφία

13:22 13/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της γεωργίας και κτηνοτροφίας της Κύπρου, κρούει ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, προειδοποιώντας πως αν δεν ληφθούν μέτρα αμέσως θα απειληθεί η τροφοδοσία της χώρας.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Χατζηγιάννης, η κατάσταση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής βρίσκεται σήμερα στον πάτο και αν δεν ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα, θα σφίξει τελειωτικά η θηλιά στο λαιμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας του τόπου, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία.

Ο κ. Χατζηγιάννης κάνει ύστατη έκκληση προς το κράτος να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στη λήψη μέτρων. Πρώτο μέτρο που προτείνει είναι η επιστροφή του οφειλομένου πόσου από την Υπηρεσία του ΦΠΑ στους γεωργούς και κτηνοτρόφους δικαιούχους. Δεύτερον, η παραχώρηση των επιδοτήσεων προς τους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Επίσης, εισηγείται τη μείωση της τιμής του ρεύματος από την ΑΗΚ και το άνοιγμα της αγοράς στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη μείωση της τιμής των σιτηρών μέσα από τον τερματισμό του μονοπωλίου των αποθηκευτικών χώρων ζωοτροφών, αλλά και του ολιγοπωλίου που δημιουργείται.

Άλλα μέτρα που εισηγείται είναι η συνέχιση της δανειοδότησης των υγειών δραστηριοτήτων του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και η άμεση εφαρμογή του νόμου από τις κρατικές υπηρεσίες για τις καθυστερημένες πληρωμές.

Ο κ. Χατζηγιάννης κάνει τέλος λόγο για ανάγκη επίσπευσης από το κράτος της επίτευξης συμφωνίας με τη Τρόικα, προκειμένου να διασφαλιστεί άμεσα ο αναγκαίος δανεισμός του κράτους και να ανατραπεί η τελματώδης κατάσταση στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα